|
A gyakran elhangzó kifejezések egyazon immunválaszhoz tartozó autoimmun betegséget jelölik. A cöliákia magyarul lisztérzékenység, egy autoimmun betegség, mely esetén fennáll a glutén érzékenység a szervezetben. Ponosabban a glutén egyik összetevője áll a háttérben. Mindennapi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenység, gluténérzékenység oka.
A lisztérzékenység a gliadin által kiváltott intolerancia. A gliadint a glutén érzékyeny beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. A gluténérzékenység életen át tartó megbetegedés, megszüntetése jelenleg nem lehetséges, azonban gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.
Coeliakia esetében a gliadin okozta elváltozások középpontja a vékonybél, de számos egyéb szervben is okozhat elváltozást. A vékonybél bolyhainak teljes pusztulását okozza, aminek következménye súlyos felszívódási zavar, betegségi tünetek kialakulása.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.
Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont - Prima Medica.