Kiváltó okok

A lisztérzékenység kiváltó oka

A lisztérzékenység megjelenése genetikailag meghatározott, azonban a lisztérzékenység, glténérzékenység tüneteinek jelentkezéséhez a táplálékban elfogyasztott és jelenlévő glutén szükséges. Újszülötteknél az anyatejes táplálás miatt a gluténérzékenység még nem jelentkezik. A későbbiekben kétéves kor körül a legjellemzőbb a lisztérzékenység megjelenése az arra hajlamos gyermekeknél. Ekkor az étrend már nagy mennyiségben tartalmaz lisztes termékeket, glutént.

A lisztérzékenység tünetei hasmenés, puffadás formájában jelentkeznek. Természeresen felnőttkorban is kialakulhat a lisztérzéeknység. A betegek amennyiben kizárják étrendjükből a glutént tartalmazó élelmiszereket, a tünetek megszűnnek. A glutén érzékenység azonban életen át tartó betegség, tehát gluténtartalmú ételek fogyasztása esetén kiújulnak a tünetek.

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK