|
A cöliákia diagnózisa
A cöliákiát, lisztérzékenységet el kell különíteni az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Különösen fontos különbséget tenni a gabonaallergia és a cöliákia között.
A cöliákia vizsgálat, diadnózis során használatos diagnosztikus tesztek:
• IgA anti-endomysium antitest (EMA)
• szöveti transzglutamináz IgA (tTG) antitest
• IgG anti-endomysium antitest IgA hiány esetén
• IgG szöveti transzglutamináz antitest IgA hiány esetén
A vérszérumból végzett vizsgálatok pozitivitása erős gyanút támaszt a cöliakia fennállására, azonban napjainkban nemzetközileg elfogadott, hogy a diagnózishoz a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálata is szükséges.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.