|
A cöliákia diagnózisa
A cöliákiát, lisztérzékenységet el kell különíteni az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Különösen fontos különbséget tenni a gabonaallergia és a cöliákia között.
A cöliákia vizsgálat, diadnózis során használatos diagnosztikus tesztek:
• IgA anti-endomysium antitest (EMA)
• szöveti transzglutamináz IgA (tTG) antitest
• IgG anti-endomysium antitest IgA hiány esetén
• IgG szöveti transzglutamináz antitest IgA hiány esetén
A vérszérumból végzett vizsgálatok pozitivitása erős gyanút támaszt a cöliakia fennállására, azonban napjainkban nemzetközileg elfogadott, hogy a diagnózishoz a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálata is szükséges.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.