Ki lehet lisztérzékeny?

Lisztérzékeny gyerekek

A lisztérzékenység betegség veleszületett, azonban a kialakulása a korai gluténtartalmú étrend bevezetése után kb. lét és hérom éves kor körül a legjellemzőbb. A gyermekkor későbbi szakaszaiban lisztérzékenység egyaránt kialakulhat. Az erre utaló jelek: az alacsony termet, a kései nemi érés.

A lisztérzékenység (cöliália) örökletes, azaz genetikailag meghatározott betegség.
Amennyiben a családban van lisztérzékeny beteg, az esélye nagy hogy az utódoknál is megjelenjen a betegség.  Az előfordulási arány elsőfokú rokonoknál lappangó formában 10%, aktív coeliakia esetén 2-3%. Egypetéjű ikrek között az előfordulás gyakorisága 75%-os mindkét gyermeknél.

Lisztérzékeny felnőttek

A lisztérzékenység nem csupán a gyermekkorban kialakuló betegség lehet. Életkortól függetlenül bármikor megjelenhet, egészen idősebb korig. Ma már a felnőtt lisztérzékeny betegek vannak többségben.

A lisztérzékeny beteg emésztési diszkomforot érez, a jellemző haspuffadással, hasmenéssel. A lisztérzékeny tünetek a táplálék gluténtartalmának mennyiségétől és az étrendbe való beikatatásuk idejétől is függnek. A betegség lassan, fokozatosan alakul ki.

Lisztérzékenység

Cöliákia, azaz lisztérzékenység esetén a kalászos gabonákban található egyik fehérje a gliadinra adott immunválasz során a szervezet saját maga ellen termel anyagot, magát pusztítja a vékonybél, gyomort követő szakaszában. A folyamat során létrejövő mérgező anyag, pusztítja a vékonybél nyálhakártyáját, ezzel a tápanyagok felszívódását megakadályozza. Az autoimmun válasz a glutén fogyasztása esetén folymatosan fennáll, ezért a lisztérzékeny tünetek kizárólag a glutén mentes diétával szűnnek meg.

 


 

 

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK