ételallergia, ételintolerancia
hisztamin-intolerancia
cöliákia
FODMAP diéta
vegetáriánus és vegán étrend
Rendelés típusa:
Rendelés helyszíne: Mammut 2, 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5. emelet
Fontos számomra, hogy hiteles, tudományos bizonyítékokra alapozott információt közöljek, emellett igyekszem holisztikusan gondolkodni és edukálni, hiszen a táplálkozás több, mint egy alapvető szükséglet kielégítése. Szeretek a hozzám fordulókkal együtt, közösen dolgozni, és az egyéni lehetőségeket, kívánságokat figyelembe véve hosszú távon is fenntartható, szélsőségektől mentes, egészséget támogató életmódot kialakítani. Komplex probléma esetén fontos a különféle étrendi ajánlások összehangolása, azok összhangban tartása.
Nem hiszek a gyors változ(tat)ásokban, de hiszek a következetes, egyénre szabott táplálkozásterápiában, és a lelki egyensúly, általános jól-lét kiemelt szerepében az életmódterápia során. Örömmel segítek az életmódváltóknak, az emésztési, hormonális, anyagcsere-problémákkal küzdőknek, a gyermekvállalás előtt állóknak, továbbá akik teljesítményüket, testkompozíciójukat javítanák hobbisportolóként.
Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben grillezett húsokat, halakat készítenek, ám hisztamin intolerancia esetén ezek fogyasztása – mind a húsok, mint pedig a fűszerek miatt – gondot okozhat. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondja, hogy mire figyeljünk.
További vélemények"Dorottya nagyon szimpatikus, kedves, figyelmes és szakmailag teljesen felkészült volt, minden kérdésemre válaszolt, látszik, hogy nagyon otthon van a szakterületén. Teljesen személyre szabta az étrendemet, mindent érthetően elmagyarázott, hasznos tanácsokkal látott el. Biztos, hogy hozzá fogok visszamenni, ha szükséges lesz. Csillagos ötös."
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.