A rosacea nagyon gyakori, makacs, főként az arcot érintő, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró bőrbetegség. A napfény általában rontja a tüneteket, így nem csoda, hogy nyár végén több beteg jelentkezik a bőrgyógyászati szakrendelésen rosaceás panaszokkal.
A legtöbb beteg az arcon serdülőkori pattanásokra emlékeztető tünetek kialakulása miatt keresi fel az orvost, bár jóllehet a kezdeti jelenségek nem ezek. A rosacea ugyanis jellegzetesen három szakaszban zajlik.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.