Mentes és Finom

Módosítva: 2018.02.06 16:52
2015-ben az Allergiamentes Életért Alapítvány szervezésében jött létre a Mentes és Finom védjegyprogram. A Védjegyprogram célja a táplálékallergiás, táplálékintoleranciás, autoimmun gluténérzékeny emberek biztonságos választásának megkönnyítése. A különféle élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák előfordulási gyakoriságáról változatos adatok állnak rendelkezésünkre, de szinte már alig találkozni olyan családdal, baráti társasággal, ahol ne szorulna valaki „mentes” étkezésre.

A Védjegy használata garancia arra, hogy az adott vendéglátó egység (étterem, pékség, cukrászda stb.) mentes a védjegyben szereplő allergéntől, azaz tejtől (beleértve a laktózt is), gluténtól, tojástól, szójától vagy földimogyorótól.

Mindamellett egyben üzenet a Fogyasztónak, hogy a vendéglátó egység képes és akar az adott összetevőtől mentes élelmiszert, ételt, italt beszerezni, készíteni, eladni.

A Mentes és Finom védjegy célja, hogy a jogszabályi és hatósági előírásokon alapulva pozitív példaként segítse az ételérzékenységgel élőket, hogy biztonságosan tudjanak éttermet, cukrászdát, pizzériát, egyéb vendéglátóipari egységet választani. A Mentes és Finom védjegy azt jelenti, hogy a védjegybirtokos tud és akar mentes élelmiszert a vendég részére fel-, illetve kiszolgálni.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány szakmai hátterét az Allergiamentes Életért Alapítvány Kuratóriuma biztosítja. A Kuratórium elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész. Tagjai Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó és Simon Erzsébet.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállított Szakmai Bizottság garantálja. A Szakmai Bizottságban képviselteti magát: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a Magyar Pékszövetség, a  Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, a Magyar Allergia Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a  BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék.

További információkért látogasson el weboldalainkra:

http://www.mentesesfinom.hu/

http://www.allergiamenteseletert.hu/

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek
Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK