Mentes és Finom

Módosítva: 2018.02.06 16:52
2015-ben az Allergiamentes Életért Alapítvány szervezésében jött létre a Mentes és Finom védjegyprogram. A Védjegyprogram célja a táplálékallergiás, táplálékintoleranciás, autoimmun gluténérzékeny emberek biztonságos választásának megkönnyítése. A különféle élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák előfordulási gyakoriságáról változatos adatok állnak rendelkezésünkre, de szinte már alig találkozni olyan családdal, baráti társasággal, ahol ne szorulna valaki „mentes” étkezésre.

A Védjegy használata garancia arra, hogy az adott vendéglátó egység (étterem, pékség, cukrászda stb.) mentes a védjegyben szereplő allergéntől, azaz tejtől (beleértve a laktózt is), gluténtól, tojástól, szójától vagy földimogyorótól.

Mindamellett egyben üzenet a Fogyasztónak, hogy a vendéglátó egység képes és akar az adott összetevőtől mentes élelmiszert, ételt, italt beszerezni, készíteni, eladni.

A Mentes és Finom védjegy célja, hogy a jogszabályi és hatósági előírásokon alapulva pozitív példaként segítse az ételérzékenységgel élőket, hogy biztonságosan tudjanak éttermet, cukrászdát, pizzériát, egyéb vendéglátóipari egységet választani. A Mentes és Finom védjegy azt jelenti, hogy a védjegybirtokos tud és akar mentes élelmiszert a vendég részére fel-, illetve kiszolgálni.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány szakmai hátterét az Allergiamentes Életért Alapítvány Kuratóriuma biztosítja. A Kuratórium elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész. Tagjai Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó és Simon Erzsébet.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállított Szakmai Bizottság garantálja. A Szakmai Bizottságban képviselteti magát: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a Magyar Pékszövetség, a  Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, a Magyar Allergia Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a  BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék.

További információkért látogasson el weboldalainkra:

http://www.mentesesfinom.hu/

http://www.allergiamenteseletert.hu/

Hírek

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.

További részletek
Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK