Mentes és Finom

Módosítva: 2018.02.06 16:52
2015-ben az Allergiamentes Életért Alapítvány szervezésében jött létre a Mentes és Finom védjegyprogram. A Védjegyprogram célja a táplálékallergiás, táplálékintoleranciás, autoimmun gluténérzékeny emberek biztonságos választásának megkönnyítése. A különféle élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák előfordulási gyakoriságáról változatos adatok állnak rendelkezésünkre, de szinte már alig találkozni olyan családdal, baráti társasággal, ahol ne szorulna valaki „mentes” étkezésre.

A Védjegy használata garancia arra, hogy az adott vendéglátó egység (étterem, pékség, cukrászda stb.) mentes a védjegyben szereplő allergéntől, azaz tejtől (beleértve a laktózt is), gluténtól, tojástól, szójától vagy földimogyorótól.

Mindamellett egyben üzenet a Fogyasztónak, hogy a vendéglátó egység képes és akar az adott összetevőtől mentes élelmiszert, ételt, italt beszerezni, készíteni, eladni.

A Mentes és Finom védjegy célja, hogy a jogszabályi és hatósági előírásokon alapulva pozitív példaként segítse az ételérzékenységgel élőket, hogy biztonságosan tudjanak éttermet, cukrászdát, pizzériát, egyéb vendéglátóipari egységet választani. A Mentes és Finom védjegy azt jelenti, hogy a védjegybirtokos tud és akar mentes élelmiszert a vendég részére fel-, illetve kiszolgálni.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány szakmai hátterét az Allergiamentes Életért Alapítvány Kuratóriuma biztosítja. A Kuratórium elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész. Tagjai Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó és Simon Erzsébet.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállított Szakmai Bizottság garantálja. A Szakmai Bizottságban képviselteti magát: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a Magyar Pékszövetség, a  Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, a Magyar Allergia Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a  BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék.

További információkért látogasson el weboldalainkra:

http://www.mentesesfinom.hu/

http://www.allergiamenteseletert.hu/

Hírek

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek
Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK