A laktózintolerancia olyan állapot, amelyben a szervezet képtelen megfelelően lebontani a tejcukrot. A laktózintolerancia hátterében a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hiánya áll. Ennek következtében a tejtermékek fogyasztását kellemetlen emésztési problémák, puffadás és hasmenés kíséri. A laktózintolerancia világszerte számos embert érint már gyermekkortól kezdve. A következő cikkben bemutatjuk a laktózintolerancia betegségét, külön kitérve a laktózintolerancia kivizsgálására és a kezelési lehetőségekre.
Laktózintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban
Mit jelent a laktózintolerancia?
Milyen tünetekkel jellemezhető a laktózintolerancia?
Miben különbözik a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia?
Hogyan diagnosztizálják a laktózintoleranciát?
Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
A laktózintolerancia vagy más néven laktózérzékenység az ételintoleranciák csoportjába tartozik. A laktózintolerancia azt jelenti, hogy a szervezet nem tolerálja a laktózt, és a laktóztartalmú ételek elfogyasztása után tipikus tünetek jelentkeznek. A laktózintolerancia azokban az emberekben alakul ki, akikben hiányzik a laktáz nevű enzim. A laktázt normális esetben a vékonybelet bélelő sejtek termelik. A laktáz enzim feladata a laktóz, vagyis a tejcukor lebontása. Akikben tehát hiányzik ez az enzim, a tejtartalmú ételek elfogyasztása után a belekben marad a tejcukor. A tejcukor a tej és tejtermékek alapvető összetevője, rengeteg étel tartalmazza. A laktózintolerancia kialakulhat már gyermekkorban, de sokkal gyakoribb, hogy a laktózintolerancia több év alatt alakul ki, ezért gyakrabban érinti a serdülőket és a felnőtteket. A veleszületett laktózintolerancia nagyon ritka, ez a laktáz enzim genetikai, veleszületett hiányát jelenti. A laktózintolerancia legtöbb esete szerzett, vagyis a laktáz enzim termelődése károsodik az élet során. Ez lehet valamilyen betegség vagy a bélrendszer sérülésének következménye is.
A laktózintolerancia az életminőséget jelentősen befolyásolhatja. Laktózintolerancia esetén a laktózt tartalmazó ételek és italok fogyasztása hasi diszkomfortot, puffadást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága egyénenként változó. Vannak, akik kis mennyiségű laktózt még képesek elviselni az étrendjükben, például a joghurtot és a sajtot minden tünet nélkül megehetik. Másoknál már ilyen kevés laktóz elfogyasztása is kiváltja a laktózintolerancia tüneteit. A laktózintolerancia kezelése éppen ezért egyéni. Vannak általános követendő elvek a laktózintolerancia esetén, azonban mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy számára mennyi laktóz viselhető még el.
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
A laktózintolerancia tünetei általában az emésztési folyamat során jelentkeznek, vagyis kb. 30-120 perccel a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után. A laktózintolerancia tünetei a tejcukor emészthetetlensége miatt alakulnak ki. A bélben maradó, lebontatlan tejcukor a következő jellegzetes tüneteket okozza a laktózintolerancia érintettjeinek:
A tünetek súlyossága nagyon változó a laktózintolerancia esetén. A fent felsorolt tünetek súlyossága egyrészt függ az egyéni tűrőképességtől, valamint az elfogyasztott laktóz mennyiségétől. Vannak, akiknél csak nagyobb mennyiségű, például egy pohár tej elfogyasztása után jelentkeznek a laktózintolerancia tünetei, míg másoknál, már kevesebb is elég. A laktózintolerancia tünetei hasonlóak a tejfehérje allergia vagy más ételallergiák és ételintoleranciák tüneteihez, így a laktózintolerancia pontos kivizsgálása fontos a differenciál diagnosztikában.
A laktózintolerancia és a tejfehérje allergia tünetei nagyon hasonlóak. Mindkettő állapot a tejtermékek emésztési nehézségét jelenti és következményesen hasonló tünetekkel jár. Valójában azonban a két betegség nagyban különbözik egymástól és más kezelést is igényel. A laktózintoleranciában szenvedő egyének nem termelnek egy laktáz nevű enzimet, míg a tejfehérje-allergia a tehéntejre adott rendellenes immunrendszeri reakciót jelenti. A tejfehérje allergia esetében az allergén a fehérje egyik összetevője, míg a laktóz a tejben és más tejtermékekben található cukor (vagyis egy szénhidrát összetevő). A tehéntejben található fő fehérjéket kazeinnek és tejsavónak nevezik. Ha a szervezetünk nem állít elő egy laktáz nevű enzimet, nem tudjuk megemészteni a laktózt, és ez olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, puffadás, gázok, hányinger és hasmenés. A tejfehérje allergia ezzel szemben a tehéntejre adott kóros, fokozott immunrendszeri válasz. A laktózintoleranciával ellentétben, a tejfehérje allergia felnőtteknél kevésbé gyakori. A tejfehérje allergia tünetei közé tartozhat többek között a véres széklet, sípoló légzés, köhögés és hányás. A tejfehérje allergia tehát egy sokkal súlyosabb betegség, és teljesen kerülendő a tejfehérjét tartalmazó ételek fogyasztása ilyenkor. A tejfehérje allergia kezelése is bonyolultabb, mint a laktózintolerancia kezelése. Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt segítségünkre.Kapcsolódó cikkünk
7+1 tudnivaló a tojásallergiáról
A laktózintolerancia kivizsgálására több teszt is létezik. Habár a laktózintolerancia tünetei tipikusak és sokan úgy érkeznek az orvoshoz, hogy gyanítják a laktózintolerancia meglétét, ennek orvosi bizonyítása továbbra is fontos. Az öndiagnózis és a tejtermékek teljes kizárása étrendből veszélyes lehet, mert a tej és tejtermékek fontos tápanyagforrások, és azok teljes kizárása táplálkozási hiányosságokhoz vezethet. Az orvos segítségével kidolgozott megfelelő diagnosztikai stratégia segíthet azonosítani a probléma okát és hatékonyan kezelni a tüneteket.
A tejtermékek elfogyasztását követő tipikus tünetek felvetik a súlyosabb, tejfehérje allergia gyanúját is. A két betegséget el kell tudni különíteni egymástól, melyekre számos speciális teszt létezik. A laktózintolerancia kivizsgálásában a részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat képezik az első lépéseket. Az orvos először áttekinti a beteg tüneteit, beleértve a puffadást, hasmenést, hasi fájdalmat és egyéb emésztési problémákat. A részletes anamnézis segít az orvosnak azonosítani az esetleges laktózintolerancia gyanúját. A laktózintolerancia diagnózisa azonban speciális vizsgálatok után mondható ki. A laktózintolerancia vizsgálatai közé tartoznak a következők:
Az orvos eliminációs diétát javasolhat, amely során a beteg elhagyja az étrendjéből a tejtermékeket és más laktóztartalmú élelmiszereket egy ideig. Ha a tünetek javulnak, majd visszatérnek a laktóz fogyasztásakor, az megerősíti a laktózintolerancia gyanúját.
A laktózterhelési teszt során a beteg laktóztartalmú italt vagy ételt fogyaszt. Ezután rendszeres időközönként elemzik a leheletét, hogy megmérjék benne a hidrogén mennyiségét. Ha a lehelletben magas hidrogénszint van jelen, az a laktóz nem megfelelő emésztésére utal, ezáltal diagnosztizálható a laktózintolerancia.
Ez a teszt a laktóz felszívódását méri az emésztőrendszerben. A laktóztolerancia teszt előtt koplalás szükséges, hogy ne legyen más anyag a belekben. Ezután laktózt tartalmazó folyadékot iszik a beteg, amennyiben pedig a következő 24 órában hasmenés jelentkezik, valószínű a laktózintolerancia megléte. A székletben vizsgálható ezután a laktóztermékek megléte.
Ezt a tesztet csak csecsemőknél és kisgyermekeknél alkalmazzák a laktózintolerancia bizonyítására. A teszt lényege, hogy székletmintát vesznek az érintett gyermektől, és mérik a székletben lévő tejsav mennyiségét. A székletmintában kimutatható a nem emésztett laktóz által termelt tejsav és glükóz, valamint egyéb zsírsavak. A széklet nagyobb tejsav mennyisége laktózintoleranciára utal.
Egyes esetekben a vércukorszint és a laktózszint ellenőrzése is segíthet a laktózintolerancia diagnózisában.
A laktózintolerancia néhány formáját genetikai tesztek segítségével lehet azonosítani, például a laktáz enzim hiányára utaló genetikai variációk azonosításával.
A laktózintolerancia kezelése két alapvető pilléren nyugszik. Egyrészt a laktózintolerancia tünetei elkerülhetőek azáltal, ha az illető nem fogyaszt laktóz tartalmú ételeket, vagyis tejtermékeket. Másrészt, mivel a laktózintolerancia hátterében enzimhiány áll, az enzim pótlásával megszűnnek a tünetek. A laktózintolerancia kezelése ezzel a két módszerrel történik, ám személyre szabva. A tejtermékek teljes kerülése ugyanis nem ajánlott, főként nem a kisgyermekek számára. A tejtermékek a csontok növekedéséhez és fenntartásához szükséges kalcium elengedhetetlen forrása. Ezért a tejtermékek étrendből való kiiktatása helyett ki kell próbálni többféle tejterméket, hogy lássuk, melyeket képes tolerálni a gyermek. Ez egy hosszabb folyamat és kísérletezés az ételekkel. Bár a laktózintolerancia tünetei kellemetlenek lehetnek, fontos tudni, hogy az állapot nem károsítja a szervezetet. A következő módszerek segíthetnek a laktózintolerancia kezelésében:
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.