A kötőhártya-gyulladás egy gyakori betegség, melynek hátterében állhat többek közt vírusos, vagy bakteriális fertőzés, de az is előfordulhat, hogy allergiás reakció okozza a panaszokat.
Az allergiás kötőhártya-gyulladás egy betegség, melynek hátterében bizonyos irritáló allergének állnak. A betegség megléte attól függ, hogy környezetünkben fellelhető-e az allergén, vagy sem.
Az allergiás kötőhártya-gyulladást kiválthatják különböző allergének (por, pollen, állatszőr), de okozhatja a szem irritációját füst, bizonyos kozmetikumok, vagy akár a klór-tartalmú víz is az uszodában. Azok a páciensek, akik március elejétől november végéig szenvednek a tünetektől, azok valószínűleg többféle pollenre is érzékenyek. Februártól márciusig a fák, májustól augusztusig a fűfélék, augusztustól novemberig pedig az üröm és a parlagfű okozhat gondot az arra allergiásoknak.
Akár házon kívül, vagy házon belül vagyunk, a polleneken kívül nagy mennyiségben kerülhet a levegőbe a gombaspórákból is . Érdemes megemlíteni allergiát kiváltó tényezőként az állatszőrt, madártollat és a házi port is.
Míg a kötőhártya-gyulladás érintheti csak az egyik,vagy mind a két szemet, addig az allergiás körőhártya-gyulladás az esetek többségében mind a két szemet érinti.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt |
Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése
Az, hogy a tünetek meddig tartanak, függ az allergén fajtájától, de bizonyos pollenek esetében a tünetek hónapokon át jelen lehetnek.
Amennyiben biztos, hogy allergia okozza a kötőhártya gyulladást, ajánlott az allergén fokozott kerülése.
A kezelés célja természetesen a kiváltó ok felderítése, a fájdalom megszűntetése és a gyulladás továbbterjedésének megakadályozása. Annak eldöntése,hogy milyen kezelés szükséges (szemcsepp, szemkenőcs, vagy tabletta), a szakorvos feladata.
Az orvos által felírt kezelésen kívül alkalmazhatunk házi praktikákat is, melyek enyhítik a nehezen viselhető tüneteket.
Bejelentkezés kivizsgálásra
Téma szakértői
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.