A hisztamin-intolerancia (más néven hisztaminózis) magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiákkal ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető) és a tünetek is nagyon hasonlóak.
A hisztamin részben szervezetünkben is termelődik, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák, vagy felszabadítóként viselkednek, valamint bizonyos gyógyszerek is problémát okozhatnak.
A hisztamin az egyik legfontosabb kémiai közvetítő anyag (ún. mediátor) allergiás reakcióknál, megbetegedéseknél. Mindemellett kisebb mértékben, de további fizikai (pl. sportolás), pszichológiai (pl. stressz) vagy kémiai (pl. hormonok, menstruáció) ingerek is felelősek a hisztamin felszabadulásáért.
Ha a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutott hisztamint, jelentkeznek tünetek.
Hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei
Hisztamin-intolerancia vizsgálata
Hisztamin-intolerancia kezelése
Hogyan válasszunk antihisztamint?
Kerülendő élelmiszerek, ételek
A hisztamint a DAO (diamino-oxidáz) enzim bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.
Továbbá számos egyéb, feltételezet
Súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!
Magas hisztamin-tartalmú ételek elfogyasztása után már pár órán belül jelentkeznek a tünetek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok nem étkezés után, hanem akár napok múlva jelentkezik. Igaz ez főleg a hisztamint felszabadító élelmiszerek, ételekre, tényezőkre (pl. nem friss az étel), valamint a nap folyamán összeadódhat, kumulálódhat az élelmiszerek hisztamin-tartalma.
Központunkban lehetőség van a diamino-oxidáz (DAO) enzim működésének tesztjére. A teszt elvégzéséhez egy egyszerű vérvizsgálat szükséges, melyre lehetőség van központunkban is. A vérvétel eredménye körülbelül 2 héten belül készül el, és megmutatja a vérben található Dao enzim szintjét. Az eredmény értelmezésére, kezelés beállítására szakorvosi vizit keretében állunk szíves rendelkezésére.
Jelentkezz be DAO enzim vizsgálatra!
Orvosi diagnózis birtokában lehetőség van az igazolt enzim-alulműködés kezelésére.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Az egyéni tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve -mentes diétára van szükség, melyet más néven mediátor mentes diétának is hívnak. Érdemes dietetikussal konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Továbbá a szakember hasznos vásárlási, konyhatechnológiai praktikákkal is segíteni tudja a hisztamin-intoleranciával küzdők mindennapjait.
A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti.
Figyelem! Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, illetve hisztamin-felszabadítóként viselkednek. Mindig jelezze kezelőorvosának, ha hisztaminózisban szenved!
Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt szedünk. Választhatunk helyi, vagy általános hatású gyógyszert, bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére.
A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.
Iránymutatás, hogy miként válasszunk antihisztamint.
Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a diéta igen összetett, és nem biztos, hogy a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek kizárásával megszüntethetők a tünetek. Nem minden hisztamin-intoleráns reagál ugyanúgy, és a tünetek súlyossága sem mindig ugyanúgy reprodukálható. A panaszokat (mint fentebb említettük) befolyásolhatja a stressz, a hormonális állapot, de még az időjárás is.
A diéta szigorúsága függ az egyéni toleranciától és az egyéni tapasztalatoktól!
gabonaipari termékek |
búzacsíra, hántolatlan hajdina, kelt tészták, nem friss pékáru |
---|---|
tej, tejtermékek, növényi tejek |
nyerstej, érlelt sajtok (pl. ementáli, camambert, parmezán), sajtkészítmények (pl. tömlős sajt), szójatej |
zöldségek, zöldségkészítmények |
paradicsom, legtöbb hagymaféle, padlizsán, spenót, gombafélék, savanyú káposzta és savanyúságok, hüvelyesek |
gyümölcsök, gyümölcs-készítmények |
eper, málna, citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit, pomeló), banán, ananász, kivi, papaya, avokádó |
olajos magvak |
dió, mák, földimogyoró, napraforgómag |
tojás |
tojásfehérje |
húsok, húskészítmények |
pácolt, szárított, füstölt hús és húskészítmények (felvágottak, kolbászfélék, krémek, pástétomok), darált hús |
halak, halkészítmények |
füstölt halak, halkészítmények, rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek |
zsiradék |
dióolaj, napraforgóolaj kizárólagos használata |
ital |
alkohol, fekete tea, rooibos tea, energiaital, citruslevek, limonádé, kakaós italok, paradicsomlé, kávé |
egyéb |
csokoládé, kakaópor, szójakészítmények (pl. tofu, szójaszósz), ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet, almaecet), chili, bolti fűszerkeverékek (pl. Vegeta), húsleveskocka, ketchup, adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin) |
Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni.
Ételintolerancia vizsgálat - Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból (enzimhiány esetén), másrészt vérvizsgálatból (immunmodulált intolerancia) áll.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>> Rendelés típusa: Téma szakértője
Dr. Sárdi Krisztina
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.