Vörös, könnyező szemek: így támad az allergia

Vörös, könnyező szemek: így támad az allergia

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.16 14:55

A jól ismert orrdugulással, tüsszögéssel és orrfolyással járó tünetek mellett az allergia a szemeket sem kíméli: irritáció, viszketés, vörösség, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A szemtünetek akár önállóan, egyéb panaszok nélkül is megjelenhetnek.

Allergének a szemben

A szemek vörösségét több tényező is okozhatja: kialvatlanság, számítógép előtt töltött hosszú órák, vagy fertőzés következtében is jelentkezhet. Az év egy adott időszakában visszatérő panaszok esetén gondoljunk arra, hogy a szemtünetek hátterében pollenallergia is állhat, ilyenkor allergiavizsgálat lehet indokolt – hívja fel a figyelmet dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Már diagnosztizált betegek esetében is gyakori a szemtünetek megjelenése, előfordul, hogy ez az első panasz, ami az allergén jelenlétére utal a levegőben. A pollenek a szembe jutva az orrnyálkahártyán lezajló – és orrfolyást, tüsszögést, viszketést produkáló - folyamathoz hasonló allergiás reakciót képesek előidézni. Arra érzékeny egyéneknél viszketést, könnyezést, égő érzést, a szemek vörösségét, duzzanatát, puffadtságát okozhatják.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit (ne) tegyünk?

Ne vakarjuk, vagy érintsük meg szemeinket. A dörzsölés hatására a könnytermelés is fokozódik, emellett a kezünkről kórokozókat is a szembe juttathatunk. Ennek megelőzésében a gyakori kézmosás is segíthet.
A kontaktlencse egy határig védi a kötőhártyát a pollenekkel szemben, de ha már allergiás gyulladás alakult ki, ne viseljük.
A szemek sminkelését csökkentsük minimálisra, a kozmetikumok közül is válasszuk a hypoallergén, érzékeny szemekre kifejlesztett termékeket.
Szabadtéri programok során viseljünk napszemüveget.
Hajunkat fogjuk össze, így elkerülhetjük, hogy az ott megtapadt pollenek a szembe jutva további irritációt váltsanak ki. • A szemvörösség csökkentésére a hidegvizes borogatás, a szemek környékének lemosása is jótékony hatású lehet.

Gyógyszerekkel a tünetek ellen

A megfelelő szemcseppek segíthetnek a panaszokat enyhíteni. Ezek összetevői jórészt megegyeznek az orrüregben jelentkező allergiás tünetek kezelésére szolgáló készítmények hatóanyagaival. Segítségükkel a viszketés, vörösség és a gyulladás is eredményesen kezelhető. A helyileg ható készítmények mellett szájon át alkalmazott antihisztamin, vagy dekongensztáns ( érösszehúzó hatású) tartalmú gyógyszerek is segíthetnek a szemtünetek csökkentésében. A megfelelő termék megválasztását bízzuk szakorvosra, egyes krónikus betegségek esetén ugyanis nem mindegyik készítmény alkalmazható.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt doktorno,

A 3 eves gyermekem az orvos szerint szep nagy orrmandulaval rendelkezik, nem szukseges mutet. A kerdesem az lenne hogy a nagyobb orrmandulaval rendelkezo gyerekeknel, jobban kijonnek az allergias tunetek parlagfu pollen stb.? Kb. egy hobapja lettunk kikezelve Sztreptokokusz Pneumonie- bol, de most ismet ugyanazt a tunetet produkalja. Ha az udvaron van csorog az orra, suru valadekkel, ha a lakasban tartozkodunk, alig. Koszonom valaszat

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Érdeklődő !

Az orrmandula megnagyobbodásának oka lehet tartós allergiás folyamat is. Amennyiben nem csökken a panasz, indokolt az allergiavizsgálat. A már kialakult orrmandula megnagyobbodás a későbbiekben gyakori náthára, középfülgyulladásra, orrmelléküreg gyulladásra hajlamosít.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK