Tüsszögés roham: mi okozhatja?

Tüsszögés roham: mi okozhatja?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2020.08.31 14:15

Kellemetlen, ha az otthonában vagy a munkahelyén rendszeresen tüsszögés rohama jelentkezik. Ilyenkor a legtöbben a porra gondolnak, de nem csak ez okozhatja a tüsszögést. Egyéb lehetséges kiváltó okait dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvos foglalta össze.

Illatosítók

Az őszi-téli időszakban meghitt hangulatot kölcsönöznek a lakásnak a meleg fények és illatok. Az illatgyertyák mellett a munkahelyi környezetet sokan különböző illatosítókkal dobják fel, így gyakorlatilag az egész napot különböző illatokat belélegezve töltik. Sajnos azonban – ahogyan azt egy korábbi tanulmány is kimutatta – az illatgyertyák, sprayk és diffúzorok allergiát okozhatnak.

 

Az illatosítók is tüsszögés rohamot okozhatnak.„Valójában minden erős illat irritálhatja az orrnyálkahártyát, emiatt tüsszögés rohamot is okozhat. Nem csak az illatosítók, de a testápolókban vagy öblítőkben lévő illatanyagok is felelősek lehetnek a kellemetlen tünetekért. Hasonlóan az illatosítókhoz, az erős virágillat is képes tüsszögés rohamot okozni.”

Tüsszögés a hideg levegőn

Sokan érzékenyen reagálnak a levegő páratartalmának és/vagy hőmérsékletének változására is. Ilyenkor a tüsszögés roham jellemzően reggel, az ágyból kikelve jelentkezik, vagy a meleg lakásból a szabadba kilépve.

Elhanyagolt porszívó

Nem csak a takarítás gyakoriságán, de a porszívó karbantartásán is múlik, hogy milyen gyakorisággal tüsszentünk a lakásban. Hiába a HEPA szűrő, ha nem tisztítjuk rendszeresen a készüléket. Ha nem cseréljük a porzsákot és/vagy a szűrőt a megadott időközönként, akkor a porszívózással csak felkavarjuk a lakásban lévő port, majd visszajuttatjuk a levegőbe, ami tüsszögés rohamokat is okozhat.

Kárpitozott fejvég és plüssállatok

A plüssök is tüsszögés rohamot okozhatnak.Az ágyban, ágy körüli polcokon, szekrényeken elhelyezett kedves plüssállatok bizony komoly problémát jelenthetnek csak úgy, mint a hálószobai ágy kárpitozott fejvége. Nagy mennyiségű poratka képes felhalmozódni bennük, már igen rövid idő alatt is. Ezek az apró, mikroszkopikus élőlények allergiát okozhatnak, a lakáson belüli allergiás tünetek leggyakoribb kiváltói. Ha nem szeretnénk megválni tőlük, néhány havonta magas hőmérsékleten mossuk át, így az atkák elpusztulnak. A nem mosható példányokat és a kárpitozott fejtámlát kezeljük atkamentesítő szerrel, vagy cseréljük le mosható felületű anyagból készült fejvégre.

 

„A rendszeres és alapos takarítás nagy mértékben segíti, de önmagában kevés a poratka allergia kezeléséhez. Allergia teszt elvégzését követően tüneti kezelést – antihisztamin gyógyszer, orrspray – és tartós megoldást is tudunk javasolni, allergén immunterápia formájában.”

A reggeli napsugarak

Ha a hálószobánk ablaka keletre néz, akkor akár az első napsugarak is okozhatják, hogy reggelenként tüsszögve ébredünk. A fotikus tüsszögés nem is ritka, felmérések szerint minden ötödik ember tüsszent, ha a Napba néz. A Zürichi Egyetem kutatói szerint a napfény akkor okoz tüsszögést, ha az érintett látóidege túl közel helyezkedik el az orrnyálkahártyában futó idegekhez.

Ha edzés közben tüsszög

EIR, vagyis excercise induced rhinitis néven ismert a testmozgás hatására jelentkező tüsszögés roham. Légúti allergiásoknál nagyobb eséllyel jelentkezik és rendszerint egyéb tünetek – orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás - is járnak vele. Ha ilyen panaszaink vannak, egyeztessünk allergológussal arról, milyen gyógyszereket használjunk edzés előtt és/vagy közben, hogy a tüneteket megelőzzük.

Penész a lakásban

A fürdőszobabában lévő penész is tüsszögést okozhat.A másik gyakori lakáson belüli allergén a penészgomba. Felbukkanhat gyakorlatilag bárhol a lakásban, különösen, ha magas – 60% feletti - a levegő pártartalma. Ha rendszeresen tüsszögünk a lakásban, akkor ellenőrizzük először a vizes helyiségeket: a konyhai és fürdőszobai mosogató, kád, zuhany környékét. A szobanövények virágföldjén is megjelenhet, de vagy az északi falra tolt szekrények, falvédők mögött, a sarkokban, az ajtó és ablak körül, hőhidak mentén.

 

„A penészgomba allergiát is kezeltetni kell, ám – mint a poratka esetében – a kezelés hatékonyságát nagy mértékben növelni tudjuk, ha minimalizáljuk a környezetben lévő allergének számát. A gombaspórák jelenléte még a nem allergiások esetében is komoly tüneteket okozhat, jellemzők a gyakori megbetegedések az érintettek körében.”

Túl magas, vagy alacsony páratartalom

A túl párás lakás ideális környezet a poratka és a penészgomba elszaporodásához, viszont a túl száraz levegő – 40% alatti páratartalom – irritálja az orrnyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okozhat. Érdemes páramérő készülékkel rendszeresen ellenőrizni a lakás páratartalmát, és szükség szerint párásító vagy párátlanító készülékkel megtartani az egészséges értéket.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK