Tudnivalók az allergiás tünetek vizsgálatáról

Tudnivalók az allergiás tünetek vizsgálatáról

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2017.12.08 11:22
Ha az elmúlt időszakban tüsszögött, folyt, vagy bedugult az orra, esetleg szűnni nem akaró kiütések, viszketés kínozza, vagy rendszeres hasi fájdalmaktól, puffadástól szenved, itt az ideje kivizsgáltatnia, mi okozza a panaszait. Ha tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosa a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni. Az allergia vizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, ahhoz, hogy megismerjük mi az allergén, ami az allergiás tüneteket okozza.

Az allergia vizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, ahhoz, hogy megismerjük mi az allergén, ami az allergiás tüneteket okozza. Az allergiáknak több típusát ismerjük – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. „Mást vizsgálunk légúti allergiás tünetek esetén, ha a beteg például orrfolyásra, tüsszögésre panaszkodik. Megint más irányba vizsgálódunk, ha hasi panaszokkal érkezik, hiszen ekkor feltehetőleg valamilyen étel fogyasztása váltja ki a tüneteit. A bőrallergiák esetében szintén másként alakul a kivizsgálás menete, hiszen itt a fémektől kezdve a különböző kozmetikumokig igen széles a paletta, ami a kiváltó tényezőket illeti.”

Vérvizsgálattal is kimutatható

vérvizsgálat-allergia tesztBármikor elvégezhető: allergiás időszakban, várandósoknál és kisgyermekeknél, csecsemőknél is. A vérvizsgálat az alábbi allergének kivizsgálásában nyújt segítséget:
• légúti allergének (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
• táplálék allergének (búza, tej, tojás, stb.)
• rovarmérgek (méh, darázs)

 

 

Prick-teszt, vagy bőrpróba

prick teszt-allergiavizsgálatAz allergia vizsgálat alapmódszere. „A vizsgálat során az allergént az alkar bőrére csepegtetjük, majd minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, ezt követően nézzük a bőr reakcióját. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vörösséget felhelyezést követően 10-15 perccel nézzük.” Elvégzése allergiás időszakban, ekcémás bőrnél, várandósoknál, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek használata mellett nem lehetséges.
Prick teszttel végezhető allergia vizsgálat:
• légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
• táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

Epicután vizsgálat

epicutan tesztA kérdéses anyagot, allergént a hát bőrére ragasztják. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát figyelik, de nem csak egy, hanem több alkalommal is: a felhelyezést követően 1-24-48 és 72 órát követően. Sőt vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak bőrtünetet. A hosszabb követés miatt epicután teszt allergia vizsgálat esetén a hát mosása nem javasolt.
Anyagok, melyek csak epicután teszt allergia vizsgálat módszerrel vizsgálhatóak:
• fogászati allergének
• fémek
• tartósító szerek
• kozmetikumok

Hidrogén kilégzéses teszt

Nem allergia, hanem étel érzékenység kivizsgálása során alkalmazott vizsgálat. Laktóz és fruktóz intolerancia gyanúja esetén segíti a diagnózis megállapítását.
A vizsgálat lefolyása a következő: a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Mi micsoda?

IgE - az ellenanyag, ami allergia esetén termelődik a vérben. Allergiavizsgálat során ezt lehet kimutatni és ezzel igazolható az allergia. Az IgE allergén specifikus, vagyis minden allergén – például egyes pollenek, állatszőrök, atka - ellen meghatározott típusú IgE termelődik.

IgG - magasabb szintje jellemzően ételek kapcsán jelentkező tünetek – hasmenés, puffadás, görcsök - fordul elő. Vizsgálata elsősorban ételintolerancia, érzékenység esetén javasolt, különösen akkor, ha az IgE (allergia) vizsgálata nem mutatott eltérést, de a betegnek panaszai vannak.

Nutritív és inhalatív allergének:
Az allergia tesztek során vizsgált allergének gyűjtőneve. A nutritív ( táplálék) allergének – például tej, tojás, földimogyoró, búza - jelölik az egyes élelmiszereket és/vagy azok összetevőit. Az inhalatív ( légúti) allergéneket – például macskaszőr, parlagfű, fekete üröm, élesztőgomba - a légúti allergiás tünetek esetén vizsgálják.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék Önöknél a DAO teszt elvégzéséről, illetve általánosságban és röviden a hisztamin intolerancia tüneteiről. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy az intoleranciára jellemző-e a krónikus restriktív légszomj (ami mögött egyéb -pulmonológiai/gasztroenterológiai/fül-orr-gégészeti-pszichés kórokok- nem igazolhatóak), poszt nazális szindróma és az allergiás orrnyálkahártya livid duzzanata; valamint a javasolt alacsony hisztaminos kvázi paleo diétát pozitív teszt esetében egész életében tartani kell-e szigorúan, vagy idővel visszavezehetőek lesznek bizonyos élelmiszerek? Köszönöm kitüntető válaszukat! Üdvözlettel; Igor

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Igor !

Tünetei hátterében inkább idült orrmelléküreg gyulladás állhat, de a diagnózis csak vizsgálat alapján állítható fel.
Weboldalunkon részletes információt talál a hisztamin intolerancia tüneteiről.

https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia

Amennyiben az intolerancia fennáll, átmeneti diéta is csökkentheti a tüneteket. A panaszok mértéke függ az aktuális DAO enzim szinttől és az étrendtől.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK