A molekuláris allergia vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a gyermek nagy valószínűséggel kinőheti-e az allergiát és azt is, hogy a tojást teljes mértékben kerülni kell-e, vagy például süteményekbe sütve fogyasztható. A részletekről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett a tojás. A tojásallergia tünetei már a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel a kicsi szervezetébe is bejutnak. De később is jelentkezhetnek, a hozzátáplálás időszakában, amikor a gyermek elkezd tojás tartalmú ételeket fogyasztani. A tojásallergia változatos tüneteket okoz, az alábbiak jelentkezése kapcsán érdemes gyanakodni:
Anyatejes csecsemőknél az édesanya diétája jelent megoldást. Ha a tojás okozza a panaszokat, akkor azt a szoptatás ideje alatt kerülni kell. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek, akkor a tojásallergia kimutatására allergia vizsgálatot végeznek. 2 év alatti gyermekeknél vérből lehet kimutatni az allergiát igazoló ellenanyagot vagy akár bőrpróbát is lehet végezni.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
„Ha a gyermekről kiderül, hogy allergiás, a szülőknek sok új információt kell beszerezniük és megtanulniuk: mire figyeljenek a főzés, bevásárlás során. Receptekkel kísérleteznek, új konyhai praktikákat ismernek meg, amivel az allergén összetevőt helyettesíteni tudják. Nagy segítség egy olyan vizsgálat, amelynek függvényében akár jelentős terheket is le tudunk venni a vállukról.”
A hagyományos allergiatesztek csak az allergének egészét képesek vizsgálni. Ma már tudjuk, hogy minden allergén, így a tojás allergén fehérjéi is több összetevőből, komponensből állnak. Ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos allergia vérvizsgálattal szemben a molekuláris allergia teszt képes ezeket az összetevőket is kimutatni, így sok fontos információt megtudunk a gyermek tojásallergiájáról.
„Két fontos komponens található a tojás allergén fehérjéiben, amelyek alapjaiban változtathatják meg a tojásallergiás gyermek diétáját. Ha a molekuláris allergia vizsgálat alapján kiderül, hogy esetében az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és kevésbé valószínű, hogy az allergiát ki fogja nőni. Ha viszont az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor – mivel ez hőérzékeny allergén – akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja és nagyobb valószínűséggel fogja kinőni a tojásallergiát.”
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekNagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.