A molekuláris allergia vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a gyermek nagy valószínűséggel kinőheti-e az allergiát és azt is, hogy a tojást teljes mértékben kerülni kell-e, vagy például süteményekbe sütve fogyasztható. A részletekről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett a tojás. A tojásallergia tünetei már a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel a kicsi szervezetébe is bejutnak. De később is jelentkezhetnek, a hozzátáplálás időszakában, amikor a gyermek elkezd tojás tartalmú ételeket fogyasztani. A tojásallergia változatos tüneteket okoz, az alábbiak jelentkezése kapcsán érdemes gyanakodni:
Anyatejes csecsemőknél az édesanya diétája jelent megoldást. Ha a tojás okozza a panaszokat, akkor azt a szoptatás ideje alatt kerülni kell. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek, akkor a tojásallergia kimutatására allergia vizsgálatot végeznek. 2 év alatti gyermekeknél vérből lehet kimutatni az allergiát igazoló ellenanyagot vagy akár bőrpróbát is lehet végezni.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
„Ha a gyermekről kiderül, hogy allergiás, a szülőknek sok új információt kell beszerezniük és megtanulniuk: mire figyeljenek a főzés, bevásárlás során. Receptekkel kísérleteznek, új konyhai praktikákat ismernek meg, amivel az allergén összetevőt helyettesíteni tudják. Nagy segítség egy olyan vizsgálat, amelynek függvényében akár jelentős terheket is le tudunk venni a vállukról.”
A hagyományos allergiatesztek csak az allergének egészét képesek vizsgálni. Ma már tudjuk, hogy minden allergén, így a tojás allergén fehérjéi is több összetevőből, komponensből állnak. Ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos allergia vérvizsgálattal szemben a molekuláris allergia teszt képes ezeket az összetevőket is kimutatni, így sok fontos információt megtudunk a gyermek tojásallergiájáról.
„Két fontos komponens található a tojás allergén fehérjéiben, amelyek alapjaiban változtathatják meg a tojásallergiás gyermek diétáját. Ha a molekuláris allergia vizsgálat alapján kiderül, hogy esetében az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és kevésbé valószínű, hogy az allergiát ki fogja nőni. Ha viszont az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor – mivel ez hőérzékeny allergén – akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja és nagyobb valószínűséggel fogja kinőni a tojásallergiát.”
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekMár a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.