Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos

Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14 10:08

A cndsees reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.

A csendes reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.

A reflux betegségnek két típusa létezik

Amit inkább ismerünk, az a gasztroözofageális reflux (GERD). A betegség lényege, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami a mellkasban maró érzést, gyomorégést okoz – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit gasztoenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A laringofaringeális reflux (LPRD) esetében a savas gyomortartalom egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállóak a savassággal szemben, az irritáció következtében megjelennek az első tünetek, amelyek az esetek többségében nem az emésztéshez kapcsolódnak.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen tüneteket okoz az LPRD?

A gége tartós irritációja miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, különösen a reggeli órákban. A folyamatos köhögés és krónikus torokköszörülés is árulkodó jel, de volt olyan betegem, akinél a gombócérzés és a nyelési nehézség kivizsgálása kapcsán derült fény a betegségre – mondja dr. Hidvégi Edit. Előfordulhat még keserű szájíz, fülfájás, asztmaszerű tünetek és nehézlégzés is.

Milyen szövődményeket okozhat, ha nem kezelik?

A torok tartós irritációja miatt a beteg fogékonyabbá válik a légúti betegségekre, amelyek kezelése is csak tüneti lehet, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg. A beteg káros szokásokat is kialakíthat, mint a folyamatos torokköszörülés, krákogás vagy az izmok túlzott feszítése beszéd közben.

A kivizsgálás lépéseicsendes reflux-rekedtség

Az elsődleges panaszok – rekedtség, köhögés, gombócérzés és krákogás – miatt első körben fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt. Ha egyéb kiváltó okot nem lehet azonosítani, akkor gasztreonterológiai kivizsgálás indokolt. Ha a tünetek alapján felmerül a reflux gyanúja, akkor gyomortükrözésre kerülhet sor, ezen kívül 24 órás nyelőcső pH monitorozással lehet diagnosztizálni a betegséget. A vizsgálat elvégzéséhez egy vékony szondát vezetnek le a beteg orrüregén keresztül a nyelőcsőbe. A szondán két érzékelő van, az egyik a gyomor-nyelőcső átmenet közelében, a másik fent a garatban. A betegséget igazolja, ha az LPRD jellemző tüneteinek jelentkezése és a nyelőcső, illetve garat pH-értékének 4 alá való csökkenése (a savas vegyhatás fokozódása) egybeesik.

A betegség kezelése

A reflux jól kezelhető gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrendi változtatásokkal. Javasolt kerülni a gyomorsav termelését fokozó ételeket: fűszeres, savas és paradicsom-alapú, zsíros ételek, savas gyümölcslevek, koffeintartalmú italok, csokoládé és szénsavas italok, alkohol fogyasztás és dohányzás. A tünetek enyhítésében fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartása, túlsúly csökkentése és a túl szűk ruházat kerülése. Este javasolt lefekvés előtt 3 órával már nem étkezni és alvásnál az ágy fejvégi részét megemelni.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK