Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.08 17:50

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, keveset viszont a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. 

A tejfehérje intolerancia tünetei

A tejfehérje intolerancia érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A panaszokat ez esetben is a tejfehérje fogyasztása okozza, azonban nem IgE ellenanyag termelődik a szervezetben, mint tejfhérje allergia esetén, hanem IgG típusú ellenanyag.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A tejfehérje intolerancia ún. késői reakció, a felismerése éppen ezért nehezebb is lehet. A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel, általában az elfogyasztott tejes ételek mennyiségétől függően okoz panaszt: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés) jelentkezhet.

Ne kezdjen feleslegesen diétázni!

Elősorban a hasi panaszok miatt könnyen összetéveszthető a laktóz intoleranciával, ám ez esetben a laktózmentes termékek fogyasztása nem szünteti meg a panaszokat, hiszen nem a tejcukor fogyasztása a gond. Tejfehérje intolerancia esetén teljes tejfehérjementes étrendre van szükség.Puffadás is lehet a tejintolerancia tünete.

 

Mielőtt azonban valaki kizárólag a tünetei alapján tejmentes diétába kezdene, fontos utána járni, hogy valójában mi okozza a panaszait – figyelmeztet dr. Németh Alíz. Az utóbbi években egyértelműen megnőtt a különböző hasi panaszoktól szenvedők száma. Ennek sok esetben életmódbeli okai vannak, a mozgáshiánnyal, az ülőmunkával és a táplálkozással is összefüggenek a tünetek.

 

Sajnos a különböző bélbetegségek esélyével is számolni kell: kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), gyulladásos bélbetegségek, például Crohn vagy IBS lehetőségét is vizsgálni kell. Emellett pedig a különböző ételintoleranciák előfordulása is emelkedett, a tejintolerancia is igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30%-át érinti.

Így lehet kivizsgálni

Ha rendszeres hasi panaszaink vannak, fejfájás, hangulatzavar, ekcémás tünetek, akkor forduljunk gasztroenterológus orvoshoz, aki elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. A beszélgetés alapján meg tudja határozni, hogy a továbbiakban milyen vizsgálatokra van szükség. Ha felmerül a tejintolerancia gyanúja, akkor IgG vérvizsgálat elvégzésére kerül sor. A tünetek megszűnéséhez tejfehérje mentes diétára van szükség.

 

Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, általában néhány hónapos szigorú tejmentes étrendet kell tartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenki kedves volt a vírus ellenére

Mindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK