Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2025.01.20 10:39

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergiás reakció felelősei: a fehérjék

–Amikor allergiások leszünk egy ételféleségre, akkor tulajdonképpen a benne lévő fehérje alkotóelemek váltják ki szervezetünk immunválaszát. Attól függően, hogy mely fehérjekomponensre vagyunk érzékenyek, az allergiás reakció is változatos lehet: az egyik összetevő jobban allergizál, a másik kevésbé – mondja Dr. Hidvégi Edit. Előfordulhat, hogy némi viszketéssel megússzuk az allergénnel való találkozást, de akár súlyos, az életet veszélyeztető reakció is kialakulhat. Azt is tudjuk, hogy bizonyos fehérjekomponensekkel szemben létrejött allergia kinőhető, míg mások egy életen át megmaradnak. A tejfehérje-allergia jellemzően csecsemők és kisdedek körében fordul elő, amit 3 éves korukra jó eséllyel ki is nőnek. Felnőtteknél azonban extrém ritkán alakul ki.

Forralás, sütés, savanyítás – a tejallergiások kiskapuja?

Egy deciliter tejben 30-35 g fehérje található, ezek nagy része (80 százaléka) kazein, kisebb része savófehérje, és allergizáló hatásukban is eltérő képet mutatnak. Az utóbbiak a hőérzékeny alkotóelemek, ami azért érdekes információ, mert ezeket hőkezelt formában nagy valószínűséggel fogyaszthatjuk. A hőérzékeny savófehérjéknek (alfa-laktalbumin és beta-laktoglobulin) megfelelő hőkezelés hatására ugyanis csökken, vagy akár meg is szűnik az allergenitásuk. A tej másik fő alkotóeleme, a kazeinfehérje azonban egy hőstabil fehérje, ami sem forralás, sem sütés hatására nem veszíti el allergenitását. Ha tehát valakinél kazeinallergia igazolódik, a tej minden formáját (a nyers és főzött fehérjét egyaránt) kerülnie kell a továbbiakban. Mint Hidvégi doktornő mondja, a kazeinallergiások esetében az is megfigyelhető, hogy nehezebben növik ki tejallergiájukat. 

A komponens alapú allergiavizsgálat

A hagyományos allergológiai vizsgálatok bőrpróbával vagy vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározással történnek. Mint Hidvégi doktornő mondja, az IgE és IgG alapú tesztek nem keverendők össze. Az allergiára kizárólag az IgE alapú tesztek adnak felvilágosítást. Ez utóbbi tesztek a problémát okozó élelmiszer fehérjéinek összességét vizsgálják, vagyis az egyes összetevőkkel szembeni érzékenységről nem adnak képet. Létezik azonban egy viszonylag új diagnosztikai módszer, a komponens alapú allergiavizsgálat, ami kimutatja, hogy például a tejallergia esetén az allergén melyik összetevőjével vált ki emelkedett IgE szintet, így a diéta is személyre szabható, és a tejallergia sem jelent feltétlenül teljes tiltást.

Így vezethető be lépésről lépésre a tej az étrendbe

– Ha a komponens alapú allergiavizsgálat azzal az eredménnyel zárul, hogy enyhe tüneteket okozó, low risk (vagyis kis kockázatú) allergén okozza az allergiás reakciót, akkor elképzelhető, hogy az adott ételféleséget valamilyen formában fogyaszthatjuk. Tejallergia esetén általában nagyon kis mennyiségben, süteménybe sütve vagy keksz formájában elkezdhető a tej fogyasztása. Ez egyrészt azért is nagyon jó, mert a sült tej fogyasztásával elősegíthetjük a természetes tolerancia kialakulását a nyers tejfehérjére, másrészt nem szükséges drákói szigorral összeállított, sokszor rendkívüli szorongást kiváltó diétát sem tartani. Ha a szakorvos engedélyezi, akkor a "nyomokban tejfehérjét tartalmazhat" feliratú élelmiszert ekkor már nyugodtan lehet fogyasztani. A következő lépésben a savanyított tejtermékek is bevezethetők, kellő óvatossággal. Ezt a kisdedeknél az ételterheléses vizsgálatok után szoktuk javasolni, amikor már biztosak lehetünk abban, hogy nem jön létre súlyos, heves allergiás reakció. A tej lépcsőzetes bevezetését tejlétra elvének is nevezik, gyakorlatilag hasonló, mint az allergiás náthások esetén az immunterápia. A tejlétra alkalmazása elősegítheti, hogy a gyermek gyorsabban "nője ki" a tejallergiáját. Ez azért is rendkívül fontos, mert az indokolatlan, hosszú hónapokon vagy akár éveken átívelő étrendi megszorítás nem csak a szervezetet terhelheti meg, de szorongást is kiválthat, és az allergiás beteg szociális kapcsolataira is rossz hatással lehet. Nem utolsósorban egy ilyen diétának az anyagi vonzata sem elhanyagolható – hívja fel az érintettek figyelmét Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont szakorvosa.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Pajzsmirigybetegség miatt februárban/márciusban magas dózisú metothyrin mellett szakorvosi javaslatra glutén és laktózmentes diétát, étrendkiegészítő (b complex, kovaföld, c vitamin, d3, omega3) és gyógytea kúrát (galaj/borsmenta/citromfű) tartottam. Március végén egyre sűrűbben majd nonstop légszomjjal (asztmatikus) kezdtem küzdeni. Ez annyira súlyossá vált-olyan volt, mintha a tüdőm összeakart volna esni-, hogy beszélni és enni is nehezemre esett, ami miatt szorongani kezdtem. Áprilisban bár visszatértem a hagyományos, egészséges étrendemhez, a helyzet nem változott. Májusban a légszomjhoz rekedtség, nyirokcsomó duzzanat, tinnitus, arc zsibbadás, fejfájás, lepedékes nyelv, orrdugulás és sűrű garati váladékcsorgás jelentkezett. Gyanakodva bejelentkeztem a tüdőgyógyászatra és a F-O-G-re, ahol kortikosprayt kaptam, a diagnózis pedig rhinitis allergica lett. Azóta teljesen kivizsgáltattam magam (kardio, tüdő rtg, hasi uh, labor), jártam pszichiáternél stresszoldóért és szintén orvosi javaslatra, megműtettem a pajzsmirigyemet is (hyperthyreozis miatt indikált volt)- szerencsére minden negatív..Sőt az allergológián a prick se mutatott nagy újdonságot (azért cetirizint írtak fel), így megerősítésként szérumos tesztre megyek pár hét múlva. A tüneteim azonban azóta sem szűntek meg :((( A kötelező profilaxis lejártával most újra belekezdtem az előírt kortiko terápiába (1*2-2 puff/200mcg/adag mometasone sandoz), ami egy hét után sem igazán hatásos, a sok váladéktól viszont már pluszban hányingerem is van. Emellett minden alternatív módszert végigjártam már:bioptron fényterápia, allergiás diéta (tejes dolgok elhagyása), sólámpa, párásítás, léguttisztító aromaterápia, sós öblögetés/gargarizálás, inhalálás (hagyományos gyógynövényes/porlasztós), fokhagyma, méz, akupresszúra, kamilla, pemetecukorka, +sok sok tiszta bubimentes víz, maszk etc... De semmi hatásuk nincs, én meg rettenetesen kimerültem- harmadéves orvostanhallgató vagyok, de így egyszerűen nem tudok odafigyelni semmire sem.. lehet, hogy halasztanom is kell emiatt és rettenetesen el vagyok keseredve:( A családban rajtam kívül egyébként mindenki szénanáthás (öcsém szinte minden pollenre allergiás)+ dohányos, mégis jóval enyhébb tüneteik vannak. Allergiás hajlamom nekem is van/volt, de mindig ekcémaként/bőrduzzanatként jelentkezett. Tízenévesen svábhegyen kimutatták, hogy pollenre/ poratkára/penészre/állatszőrre allergiás vagyok- de ezeket a tünetmentes 10 év miatt úgy gondoltam, hogy kinőttem; bizonyos ételeket (árpa/repce/napraforgó/oliva (olajok)/sáfrány/áfonya) és gyógyszereket pedig intolerancia miatt egyszerűen nem fogyasztok).. Ha a lokális kortiko nem hat továbbra sem,-és a műtét után megerősödik a szervezetem is- a cetirizint is kipróbálom majd- jobb tippem nincs:/ Szeretnék Öntől tanácsot kérni; arra gondolok, hogy a fentebb említett diéta felboríthatta a bélflóra egyensúlyomat és ezért dobta ki nálam így és most ezt a makacs allergiát (egyelőre azt sem tudom, hogy szezonális lesz-e vagy sem:/) Ön mit gondol erről? Érdemes lenne-e kiegészítésként probiotikumot is szednem, illetve tudna-e valami korábban még nem említett alternatív terápiát javasolni, mert már a házidokimmal egyszerűen kifogytunk az ötletekből :(

Válaszát köszönöm!!


Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Kérdező!

A rossz általános állapotot, fáradtságot, nehézlégzést sok minden okozhatja, természetesen az asztma mellett lehet még más oka is. Javaslom, hogy keressen fel szakrendelésemen, hogy mindent részletesen végigbeszélhessünk.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK