Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2025.01.20 10:39

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergiás reakció felelősei: a fehérjék

–Amikor allergiások leszünk egy ételféleségre, akkor tulajdonképpen a benne lévő fehérje alkotóelemek váltják ki szervezetünk immunválaszát. Attól függően, hogy mely fehérjekomponensre vagyunk érzékenyek, az allergiás reakció is változatos lehet: az egyik összetevő jobban allergizál, a másik kevésbé – mondja Dr. Hidvégi Edit. Előfordulhat, hogy némi viszketéssel megússzuk az allergénnel való találkozást, de akár súlyos, az életet veszélyeztető reakció is kialakulhat. Azt is tudjuk, hogy bizonyos fehérjekomponensekkel szemben létrejött allergia kinőhető, míg mások egy életen át megmaradnak. A tejfehérje-allergia jellemzően csecsemők és kisdedek körében fordul elő, amit 3 éves korukra jó eséllyel ki is nőnek. Felnőtteknél azonban extrém ritkán alakul ki.

Forralás, sütés, savanyítás – a tejallergiások kiskapuja?

Egy deciliter tejben 30-35 g fehérje található, ezek nagy része (80 százaléka) kazein, kisebb része savófehérje, és allergizáló hatásukban is eltérő képet mutatnak. Az utóbbiak a hőérzékeny alkotóelemek, ami azért érdekes információ, mert ezeket hőkezelt formában nagy valószínűséggel fogyaszthatjuk. A hőérzékeny savófehérjéknek (alfa-laktalbumin és beta-laktoglobulin) megfelelő hőkezelés hatására ugyanis csökken, vagy akár meg is szűnik az allergenitásuk. A tej másik fő alkotóeleme, a kazeinfehérje azonban egy hőstabil fehérje, ami sem forralás, sem sütés hatására nem veszíti el allergenitását. Ha tehát valakinél kazeinallergia igazolódik, a tej minden formáját (a nyers és főzött fehérjét egyaránt) kerülnie kell a továbbiakban. Mint Hidvégi doktornő mondja, a kazeinallergiások esetében az is megfigyelhető, hogy nehezebben növik ki tejallergiájukat. 

A komponens alapú allergiavizsgálat

A hagyományos allergológiai vizsgálatok bőrpróbával vagy vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározással történnek. Mint Hidvégi doktornő mondja, az IgE és IgG alapú tesztek nem keverendők össze. Az allergiára kizárólag az IgE alapú tesztek adnak felvilágosítást. Ez utóbbi tesztek a problémát okozó élelmiszer fehérjéinek összességét vizsgálják, vagyis az egyes összetevőkkel szembeni érzékenységről nem adnak képet. Létezik azonban egy viszonylag új diagnosztikai módszer, a komponens alapú allergiavizsgálat, ami kimutatja, hogy például a tejallergia esetén az allergén melyik összetevőjével vált ki emelkedett IgE szintet, így a diéta is személyre szabható, és a tejallergia sem jelent feltétlenül teljes tiltást.

Így vezethető be lépésről lépésre a tej az étrendbe

– Ha a komponens alapú allergiavizsgálat azzal az eredménnyel zárul, hogy enyhe tüneteket okozó, low risk (vagyis kis kockázatú) allergén okozza az allergiás reakciót, akkor elképzelhető, hogy az adott ételféleséget valamilyen formában fogyaszthatjuk. Tejallergia esetén általában nagyon kis mennyiségben, süteménybe sütve vagy keksz formájában elkezdhető a tej fogyasztása. Ez egyrészt azért is nagyon jó, mert a sült tej fogyasztásával elősegíthetjük a természetes tolerancia kialakulását a nyers tejfehérjére, másrészt nem szükséges drákói szigorral összeállított, sokszor rendkívüli szorongást kiváltó diétát sem tartani. Ha a szakorvos engedélyezi, akkor a "nyomokban tejfehérjét tartalmazhat" feliratú élelmiszert ekkor már nyugodtan lehet fogyasztani. A következő lépésben a savanyított tejtermékek is bevezethetők, kellő óvatossággal. Ezt a kisdedeknél az ételterheléses vizsgálatok után szoktuk javasolni, amikor már biztosak lehetünk abban, hogy nem jön létre súlyos, heves allergiás reakció. A tej lépcsőzetes bevezetését tejlétra elvének is nevezik, gyakorlatilag hasonló, mint az allergiás náthások esetén az immunterápia. A tejlétra alkalmazása elősegítheti, hogy a gyermek gyorsabban "nője ki" a tejallergiáját. Ez azért is rendkívül fontos, mert az indokolatlan, hosszú hónapokon vagy akár éveken átívelő étrendi megszorítás nem csak a szervezetet terhelheti meg, de szorongást is kiválthat, és az allergiás beteg szociális kapcsolataira is rossz hatással lehet. Nem utolsósorban egy ilyen diétának az anyagi vonzata sem elhanyagolható – hívja fel az érintettek figyelmét Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont szakorvosa.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek
Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK