Ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor is érdemes olyan úti célt választani, ahol a számunkra problémás növény pollenje alacsony koncentrációban fordul elő.
A hazai nyaralások döntően a Balaton köré szerveződnek, ám sajnálatos módon ez a térség a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé tartozik, ami hazánkban a leggyakoribb allergén. Amennyiben mégis a magyar tenger mellé szervezzük a nyaralásunkat, akkor lehetőleg azt a nyár első felére időzítsük – javasolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű virágzása július közepétől-végétől kezdődik, a legmagasabb koncentráció általában augusztus közepe körül mérhető.
A Balaton térségén kívül, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.
A poratka allergiások számára ideális lehet a hegyekben eltöltött vakáció, az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Igaz, hogy a hazai hegységeink nem érik el ezt, de a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni. Fontos, hogy a szálláshely kiválasztásánál olyan helyet keressünk, ahol allergénmentes környezet biztosított. Ma már egyre több helyen elérhető az allergénmentes ágynemű, és az ilyen szállásokon már biztosan nem találunk az atkák által kedvelt padlószőnyeget sem.
A penészgomba allergiások számára inkább a száraz, tengerparti levegő javasolt, az erdős környezetben a penészgombák magasabb koncentrációban fordulnak elő. A szállás kiválasztásánál arra érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne medence felőli szobát kérjünk, itt ugyanis nedvesebb a levegő, ami szintén felerősítheti a panaszokat.
Sok szálláshely biztosít arra lehetőséget a kutya, vagy macska tulajdonosoknak, hogy kedvenceikkel közösen töltsék a nyaralást. Az ilyen szállásokon azonban a legalaposabb takarítás mellett is maradnak olyan allergének, amely az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A szálláshely lefoglalása előtt ezért mindig érdeklődjünk arról, hogy háziállatot fogadnak-e és amennyiben igen, akkor keressünk más szálláshelyet.
- A dohányfüst szintén felerősítheti az allergiás tüneteket, ezért válasszunk nemdohányzó szálláshelyet és útközben, az autóban se dohányozzunk!
- Ha autóval megyünk, akkor indulás előtt - ha korábban nem tettük – cseréltessük ki a pollenszűrőt és végeztessük el a klíma szakszerű tisztítását is. Nedves környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, ezért csak így tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen egész úton allergéneket belélegeznünk.
- Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket se! Akkor is vigyük magunkkal, ha otthon tünetmentesek vagyunk! Az új környezetben adódhat olyan körülmény, ami esetleg előhozza a tüneteket.
- Legyen nálunk elegendő gyógyszer! Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a teljes nyaralás idejére és a hazaérkezésünk utáni pár napra is elég gyógyszerünk legyen, ha szükséges, inkább indulás előtt írassuk fel kezelőorvosunkkal!
- Akinek gyanús tünetei vannak – tüsszögés, szem- és orrviszketés, köhögés, orrdugulás – annak szintén javasolt még indulás előtt kivizsgáltatnia magát, és a kezelésről tanácsot kérni a szakembertől annak érdekében, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon!
Vélemények dr. Balogh Katalinról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekA doktornő szakmailag felkészült. Kedves és a betegek érdekeit tartja szem előtt.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.