Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
A Magyar Gyermekorvosok Társasága Evidence Based Bizottsága, valamint három magyarországi orvostársaság vezető közös konszenzus nyilatkozatot adott ki, melyben a korai anyatejes táplálás meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet az allergiás megbetegedések kockázatának csökkentésében. A nyilatkozatból kiderül, hogy a születés, valamint a korai táplálás módja nagy mértékben befolyásolja a bélflóra összetételét és az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát.
-Az allergiás megbetegedések kifejezés egy gyűjtőfogalom, amely számos betegséget foglal magában, klinikai megnyilvánulása pedig rendszerint életkor szerinti megoszlást mutat. Csecsemő- és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel találkozunk, az óvodáskorúaknál az asztmás tünetek, majd serdülő- és felnőttkorban az allergiás rhinitis kialakulásának esélye a legnagyobb. Ezt a folyamatot atópiás menetelésnek hívjuk, ami sok esetben életre szóló betegséget jelent – mondja Dr. Balogh Ádám. Az atópiás alkat és az allergiás menetelés kialakulásának hátterében meghatározó szerepe van a genetikai tényezőknek. Ez azt jelenti, hogy ha a szülők egyikénél fennáll az allergia, akkor a gyermek 20-40 százalékban örökölheti a hajlamot. Ha mindkét szülőnél fellelhető valamely allergiás megbetegedés, akkor ez az arány már 60-80 százalék. A genetikai tényezők mellett azonban születésünk módja is befolyásolja azt, hogy életünk során kialakul-e nálunk allergiás megbetegedés – magyarázza Balogh doktor. Kutatások igazolták, hogy a császármetszéssel született gyermekek mikróbiómja eltér a hüvelyi úton világra jött gyermekek bélflórájától. Ez azért is kritikus pont, mert a császármetszések aránya világszerte, így hazánkban is jelentősen nő (a statisztikák szerint minden 100 gyermekből kb. 40-et császármetszéssel segítenek világra). Amikor a magzat végighalad a szülőcsatornán, találkozik az anya hüvely-, bél- és bőrflórájával, ami nagy mértékben meghatározza mikrobiómját, és hatással lesz későbbi egészségi állapotára. A császármetszéssel világra jött gyermekek esetében ez nem történik meg, így ők nem jutnak hozzá azokhoz a hasznos baktériumokhoz, melyek a bélflóra egészségéért felelősek. Ez megnöveli az allergiás kórképek, az elhízás és számos egyéb betegség (pl. fertőzések, cukorbetegség) kialakulásának kockázata.
Éppen ezért a császármetszéssel született gyermekek esetében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a bélflóra helyreállítására, amiben az anyatejes táplálásnak van kiemelt szerepe. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, ami összetételében és kalóriatartalmában is biztosítja a megfelelő fejlődést. Az anyatej elsősorban zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz, továbbá kisebb mennyiségben nyomelemeket és vitaminokat is – mondja Balogh doktor, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az anyatejben található oligoszacharidok kiváló tápanyagok a csecsemő bélflórája számára, és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos szakmai grémium ezért is javasolja a legalább hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálást. Anyatej hiányában olyan hidrolizált tápszer választása javasolt, ami segíthet a későbbi negatív hatások kockázatának csökkentésében, és prevenciós hatékonysága klinikailag is igazolt.
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekdr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.