Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.08 17:22

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

Gyomorsav és légutak

A nyelőcsövön át a gyomorba kerülő táplálék útját a gyomorszáj zárja el, ez akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását. Ha ez a záróizom nem jól működik, a savas hatású gyomornedv – a nyelőcsőbe visszakerülve – az érzékeny nyálkahártyát irritálja. A betegek ezt a szegycsont mögötti területen, vagy akár a torokban jelentkező égő fájdalomként érzékelhetik. A betegség neve is erre a folyamatra utal, a jelenséget refluxnak – visszafolyásnak – nevezzük.

Szerteágazó tünetek

A reflux köhögést is okozhat.Van, akinél a reflux gyomorszájtáji fájdalmat, esetleg émelygést, savas böfögést okoz. Olykor a sav feljön a torokba, szájba, savas, keserű szájízt okozva. Sokaknál a tünetek nem egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek. A kezeletlen reflux okozhat rekedtséget, krónikus torokfájást, éjszakai-reggeli krónikus köhögést és szorító mellkasi fájdalmat is.

Asztma és reflux

A két betegség tünetei gyakran együttesen jelentkeznek. Vizsgálatok szerint az asztmás betegek közel 60-70%-ánál megfigyelhetőek a reflux tünetei is. Az asztma és a reflux összefüggése sokrétű: a reflux a torok/garat ingerlése révén köhögést tud okozni. Ilyenkor a hasban megemelkedik a nyomás, ami fokozza a refluxot – egy rossz kört indít be. Emellett egyes asztmában használatos gyógyszerek a gyomorszáj záróizmának ellazításával elősegítik, provokálják a reflux jelentkezését.

Rekedtség, torokfájás

Az asztma mellett a reflux az alábbi betegségek kialakulásában játszhat még szerepet: krónikus bronchitisz, krónikus köhögés és orrmelléküreg-gyulladás. A torokba visszajutó gyomorsav a savas, keserű szájíz és rossz lehelet mellett rekedtséget, gégegyulladást is előidézhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Gyomorégés bárkinél jelentkezhet egy-egy zsírosabb, fűszeres étel, alkohol elfogyasztása után is. Probléma akkor adódik, ha a panaszok visszatérően jelentkeznek, állandósulnak. A tünetek ellen átmeneti megoldásként választhatjuk a recept nélkül kapható savlekötő készítményeket, hosszabb ideje, vagy erősödő fennálló panaszok esetén azonban mindenképp érdemes szakszerű segítséget kérni.

 

A kezelőorvos a személyre szabott gyógyszeres kezelés mellett táplálkozási és életmódtanácsokkal is ellátja a beteget. Idejében felismerve, szakszerű kezelés mellett nemcsak a légúti szövődményeket előzhetjük meg, de a betegség súlyosbodásával fokozódó nyelőcsődaganat kockázata is jó eséllyel csökkenthető.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődnék, hogy mennyire ajánlja felnőtt férfinak (42) a pneumovax 23 beadását megelőzés céljából. Rizikó csoportba nem tartozom, de a munkakörömből adódóan sok emberrel találkozom nap mint nap (fürdőszolgáltatás). Ismert-e számottevő kockázata, illetve érdemes e beadatnom vagy csak a rizikó csoportban lévőknek ajánlott? Köszönöm válaszát! :-)

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves József!

Tény, hogy a rizikó csoportba tartozóknak javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás, de mint ahogy az influenza elleni oltást is bárki megkaphatja, ebből nincs hátránya, ha beadatja magának.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

A méh- és darázscsípések után jelentkező nagy kiterjedésű, hevesen viszkető duzzanatok miatt sokan hiszik azt, hogy allergiásak a hártyásszárnyúak csípésére. Valójában azonban csak nagyon keveseknek van rovarméreg allergiája. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén kell allergológiai kivizsgálást kérnünk.

További részletek
A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK