Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15 16:07

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalória tartalmú smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára. A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat allergiásoknál, nem árt figyelni a tünetekre!

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalória tartalmú smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára. A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat allergiásoknál, nem árt figyelni a tünetekre!

Jól variálható vitaminbomba

A vízzel és tejjel is készíthető smoothie nem pusztán turmix, inkább egyfajta folyékony étel, ami a benne található gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalma miatt hosszabb időre is képes elűzni az éhséget. Kedvező tulajdonsága mellett a Mount Sinai School of Medicine orvosának közelmúltban megjelent írása mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy a zöldségek és gyümölcsöket jobb, ha óvatosan fogyasztjuk, ha pollenallergiától is szenvedünk.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi köze a pollenallergiámnak a gyümölcsökhöz?

A tanulmány pollen-gyümölcs allergiaként is említi az orális allergia szindrómaként (OAS) ismert tünet együttest, amelynek során bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben idéz elő allergiás tüneteket, az arra érzékenyeknél. Nyírfapollen allergia esetén tüneteket okozhatnak egyes gyümölcsök, - leggyakrabban az alma, de emellett a cseresznye, nektarin, őszibarack és körte is – a sárgarépa, zeller, mogyoró, paszternák, burgonya, szója és mandula. A fűpollen allergiásoknál a kivi, a szója és a paradicsom, a parlagfű allergiásoknál a banán és a dinnye okozhat panaszokat, aki pedig a fekete ürömre allergiás, az a paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, dinnye, uborka és mangó fogyasztásakor legyen óvatos.

Miért épp a smoothie?

Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek akár életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát is okozhatnak, habár ez igen ritkán következik be. A betegek többsége ugyanis akár már pár falat elfogyasztása után észleli a szájüregben fellépő kellemetlen tüneteket - égő érzés, zsibbadás, viszketés, torokkaparás, ödéma – és ezért abba is hagyja a tüneteket okozó étel fogyasztását. Emellett az egyes ételek allergenitása jelentősen csökken savas környezetben – az emésztőnedvek és a gyomorsav hatására – illetve főzéssel is, hő hatására. Az orvosok ezért gyakran „nem súlyos” allergiaként tartják számon az OAS tüneteit, dr. Gary J. Stadtmauer azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy nagy koncentrációban fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök anafilaxiát okozzanak. Írásában ezért külön felhívja a figyelmet a smoothie-k fogyasztására, melyek nyers formában és nagy mennyiségben tartalmazzák az allergéneket. A turmixolt italok emellett gyakran szója, vagy mandulatejjel készülnek, amelyek további kockázatot jelentenek nyírfaallergiások esetében.

Létezik kezelés az OAS tüneteire!

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is jól ismeri az OAS tüneteit, saját praxisában is elsősorban a nyírfapollen allergiások körében tapasztalja a megjelenését. „A keresztallergia lényege, hogy a két anyag – a pollen és a gyümölcs, vagy zöldség - közt nagy a szerkezeti hasonlóság, ezért reagál az elfogyasztására tünetekkel az allergiás beteg szervezete. A keresztallergia előfordulása valóban a nyírfaallergiásoknál a legmagasabb, mintegy 30 százalékra tehető, szemben az összes többi pollenallergiával, ahol 5-10 százalék az arány.”orális allergia szindróma-keresztallergia-immunterápia

Az OAS tüneteinek megelőzésére a főorvosnő szerint nem az az egyetlen – és sok esetben nehezen kivitelezhető - megoldás, ha elkerüljük az adott étel fogyasztását. Immunterápiával hatékonyan kezelhetjük mind a pollen-, mind pedig a keresztallergia tüneteit. „A saját betegeim körében végzett felmérésem alapján 50-60 százalékos javulás következett be az OAS tüneteiben.” Fontos megjegyezni, hogy a kezelés megkezdése az allergén növény virágzását megelőzően, csak az év egy adott szakában lehetséges, nyírfapollen allergiásoknak még január-február hónapban kezdhető, a fűfélékre allergiásoknál áprilisig, parlagfű allergiásoknak legkésőbb júniusban kell megkezdeni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek
Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Kontrollálatlan asztma – lehet, hogy a penészgomba az oka?

Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK