Súlygyarapodás csecsemőkorban – mikor forduljunk orvoshoz?

Súlygyarapodás csecsemőkorban – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2020.01.13 14:56

Az édesanyák gyakran aggódnak, vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. A helyzetet csak tetézi, ha a környezetükben más csecsemők látványosan jobb evők és gyorsabb tempóban gyarapodnak. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyászt, a Budai Allergiaközpont főorvosát a csecsemőkori súlygyarapodásról kérdeztük.

Az első pár napban a súlyvesztés természetes

A kicsik az első pár napban általában veszítenek a súlyukból. Ilyenkor indul be a tejtermelés, ez akár több napig is eltarthat. Ezt serkenteni az igény szerinti szoptatással lehet, minél többször tesszük mellre a babát, annál hamarabb fog a számára elegendő mennyiségű anyatej termelődni. Az újszülötteknek is meg kell tanulni az anyatejet kiszívni a mellből, vagy tápszeres babánál a cumisüvegből, ez sem sikerül elsőre. Az első pár napban tehát természetes, ha kevesebbet eszik és emiatt fogy a baba. A visszaesést azonban rendszerint gyorsan pótolja és hamar gyarapodni kezd a súlya.

Súlygyarapodás csecsemőkorban – elég hetente egyszer ellenőrizni

Súlygyarapodás és súlyvesztés okai csecsemőkorban.Sok édesanya stresszelt azon régen, hogy minden étkezés után lemérte a csecsemőt, és felírta, mennyit evett. Ma már inkább igény szerinti szoptatás javasolt, vagyis szigorú 3 óránkénti etetési és mérési rend helyett a csecsemő igényeihez alkalmazkodva, akkor kínáljuk, amikor éhes. Az anyatejből a kicsik mindig annyit esznek, amennyire szükségük van. A tápszeres babáknál viszont fontos követni az életkoruk szerint javasolt mennyiséget, hogy ne etessük túl, mert azt gondoljuk például, hogy azért sír, mert éhes.

 

„A súlygyarapodás mértéke az első időszakban gyorsabb, majd 8-12 hónapos kor között lelassul. Az első hónapban még akár 150-200 grammot is hízhat a baba, a 8. hónap körül pedig már csak 90-120 gramm körül. A kicsiket elég hetente egyszer, vagy naponta egy alkalommal, például az esti fürdés előtt mérni. Az egészséges csecsemő nagyjából fél éves korára duplázza meg a születési súlyát, egy éves korára pedig megháromszorozza.”

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kicsi súlyát alkati kérdések is befolyásolják, öröklött tényezőkön is múlik, ha vékonyabb vagy ducibb a csecsemő, így ne stresszeljünk amiatt, ha azonos életkorú csecsemőknek különböző a ruhamérete.

 

  • Aggodalomra az ad okot, ha a napi vagy heti méréseken a mérleg nem, vagy alig mozdul, esetleg fogyást mutat.
  • Ha nincs napi 4-6 nedves pelenka, a kicsinek rendszeresen széklete, akkor ilyen esetben mindenképp mutassuk meg szakembernek!
  • Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a kiszáradás jeleit látjuk a csecsemőn: a kutacs beesett, sápadt, a szája száraz, a szemei karikásak.

 

„Gyakori hasmenést, akár véres székletet is okozhat csecsemőkorban anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt a tejallergia. A súlyvesztés hátterében a hozzátáplálás időszaka után cöliákia is állhat. Ha a gyermek nem fejlődik megfelelően, erre a lehetőségre is gondolni kell. Ilyenkor nagyon fontos a mielőbbi kivizsgálás és diagnózis, hiszen kezelés – gluténmentes diéta – nélkül, a károsodott bélflóra miatt a tápanyagok sem tudnak felszívódni.”

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szakvéleményét szeretném kérni, hogy mi a teendő.
6.5 Éves kisfiúnk folyamatosan beteg. Nemcsak futó nátha, vagy megfázással, mindig szövődményes lesz a betegsége. Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, csípőizületi gyulladás...stb. Emellett nagyon sok mindenre allergiásan reagál. A pollenekre, a gluténra, a tejcukorra, tejfehérjére, a fruktózra. Nagyon szűk kereteken belül mozog az, amit meg tud enni gond nélkül..Csak azt tudja megenni, amit itthon készítek, az oviba is vittük az ételt, mert ennyi étel allergiára nem tud senki főzni. Vitamint egyáltalán nem tudunk adni neki, mert akkor még betegebb lesz. Jártunk immunológián, végeztek laborvizsgálatot.
Megjegyzésben ez áll:
Jelentősen csökkent MBL-lektin összkomplement aktiválhatóság, aminek hátterében MBL deficiencuája állhat.
A diagnózis immunhiány főként antitast defektosokkal.
Nagyon aggódom. A szakorvos szerint nem lehet mit kezdeni ezzel. De nem tud közösségbe járni, alig találkozhat gyerekekkel, mert egyből beteg lesz. Iskolába sem mehetett, pedig nagyon okos, értelmes. Hogyan segíthetünk a kisfiúnkon, hogy rendes kisgyerekhez illő élete legyen??
Köszönettel: Selmeciné Mária

Tisztelt Kérdező,

A Pécsi Gyermekklinikán végzett vizsgálatok nagyon részletesek és alkalmasak a gyermek ritka immunológiai rendellenességének kimutatására. A Klinika kontrollra a gyermeket visszahívta, szerintem ennek követése a megfelelő út.
Ajánlom a szülőknek Google-ban keressenek rá "Dr. Diag-Mannóz kötő lektin" név alatt a kórkép leírására.

Üdvözlettel:
Dr. Polgár Marianna
gyermekorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK