Reflux: köhögés is jelezheti

Reflux: köhögés is jelezheti

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13 14:17

A jellegzetes égő érzés a mellkasban gyomorégésre figyelmeztet, ám ha a reflux köhögést okoz, akár egyéb tünet nélkül is, már nehezebb felismerni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen összefüggés lehet a légúti tünetek és a reflux között.

A reflux tünetei

Reflux akkor jelentkezik, ha a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom valamilyen oknál fogva nem zár tökéletesen és a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Itt az érzékeny nyálkahártyát irritálva kiváltja a jellegzetes tüneteket: nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz szájíz, kellemetlen lehelet, hányinger jelzi a betegséget. Kezeletlen esetben ezek a kezdeti panaszok idővel szövődményeket, nyelőcsőgyulladást, felmaródásokat, szűkületet is okozhatnak.

A reflux köhögés oka

Reflux is okozhat köhögést.A reflux a felsorolt tünetek mellett más panaszokat is okozhat. A savas gyomortartalom ugyanis egyéntől függő súlyosságú légúti szövődményekhez is vezethet. A savas gyomortatalom ugyanis akár egészen a garatba is feljuthat, így sokan nem múló torokfájásról, tartós rekedtségről, a torokban gombócérzésről számolnak be, de fül-orr-gégészeti elváltozás nem mutatható ki a háttérben. Krónikus orrmelléküreg-gyulladások, sőt a műtét után kiújuló orrpolip hátterében is érdemes a reflux lehetőségét vizsgálni.

 

Gyakran a reflux áll az elhúzódó, száraz köhögés hátterében is. A reflux köhögés azért jelentkezhet, mert a garatot irritáló savas gyomortartalom ingerköhögést vált ki. Jellemző a panasz fokozódása az éjszaka folyamán, illetve fekvő testhelyzetben, hiszen ilyenkor a reflux tünetei is rosszabbodnak, mivel a savas gyomortatalom könnyebben visszaáramlik a nyelőcső és a garat irányába. Asztmás betegek esetében mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

Elhúzódó köhögés esetén, ha a háttérben semmilyen fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati okot nem sikerült feltárni, de abban az esetben is javasolt, ha ismert egyéb betegség. Például asztma esetén, hiszen a reflux rontja a tüneteket, csökkenti a kezelés eredményességét, de krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kiújuló orrpolip, tartós rekedtség esetén szintén indokolt a reflux lehetőségét is kizárni.

Mit lehet tenni reflux köhögés esetén?

Ha a köhögés hátterében reflux áll, akkor feleslegesen szedjük a köhögéscsillapító, köptető készítményeket, a köhögés csak akkor fog elmúlni, ha az azt kiváltó okot kezeljük. A reflux kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a társbetegségek kezelése, a gyógyszeres terápia, az életmódbeli változtatások, de otthoni praktikák gyomorégés ellen is segíthetnek.

 

Dr. Sárdi Krisztina elmondta, hogy a kivizsgálás során olyan kiváltó ok is felmerülhet, amire a betegek korábban nem is gondoltak. A panaszok megjelenése sok esetben összefügg például valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást. A reflux kialakulása pszichés problémával - stressz, depressziós, szorongás - is összefügghet. A reflux köhögés tehát egy komplex kivizsgálást és kezelést igénylő tünet.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK