Ég a gyomrom – mondjuk, ha a has felső részén kellemetlen érzést tapasztalunk. Ezt gyakran kíséri savas ízérzés a szájban, émelygés és puffadás. A jellegzetes panaszok mellett azonban a reflux betegség furcsa tüneteket is produkálhat, ezekről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.
Reflux során a gyomorsav visszaáramlik a gyomorból a nyelőcső alsó részébe. Ennek leggyakoribb oka a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése.
A gyomorsav tartós jelenléte a nyelőcső nyálkahártyát irritálja, melyet fájdalomként élünk meg. Ezt a fájdalmat érezzük akkor, amikor azt mondjuk, hogy ég a gyomrunk.
Reflux betegség során lehetnek tünetmentes és tünetes periódusok, a panaszok egy időre teljesen megszűnhetnek, majd változó intenzitással kiújulhatnak.
A reflux furcsa tüneteket is okozhat, ezeket azonban nem szabad félvállról venni, mert a kezeletlen betegség komoly szövődményekkel járhat.
Nem puszta kellemetlenségről van szó, nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély, szűkület illetve daganatos elváltozás is kialakulhat. Ez megelőzhető, ha a beteg idejében orvoshoz fordul és a felírt készítményeket előírás szerint szedi.
Az orvos kontrollvizsgálat során tudja megállapítani, mikor lehet a kezelést felfüggeszteni. A reflux kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos az életmódváltoztatásra vonatkozó ajánlásokat megfogadni.
A dohányzásról való leszokás, testsúlycsökkentés, a diéta követése egyaránt hozzájárul a kezelés sikeréhez.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
További véleményekSárdi doktornő magabiztos szaktudása, gyors gondolkodása biztonságérzetet adott.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.