A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében.
Az ülőmunka, mozgásszegény életmód és a stressz is szerepet játszik abban, hogy az elmúlt időszakban egyre többen szenvednek a puffadás miatt. Ha betegség miatt antibiotikumot kellett szednünk, szintén gyakran tapasztalhatjuk ezt a kellemetlen mellékhatást. Ilyen esetben probiotikum kúra segíthet a bélflórát helyreállítani, ezáltal megszüntetni a puffadást. A helyzet súlyosbodhat magas zsiradék – és rosttartalmú ételek fogyasztása következtében is, vagy ha kapkodva eszünk és emiatt sok levegőt nyelünk.
Ha a puffadás hosszabb ideje jelentkezik és esetleg egyéb tünetek – hányás, hasfájás, görcsök, hasmenés – is társulnak hozzá, mindenképp javasolt kivizsgáltatni a háttérben álló okokat. A puffadás okai ugyanis betegségek is lehetnek, melyek kezeléséhez speciális diétára vagy gyógyszerek szedésére és életmódbeli változtatásokra egyaránt szükség lehet.
A puffadás hátterében akár epekövesség, hasnyálmirigy probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa). Ezek kizárására széklet- és vérvizsgálatra, hasi ultrahangra, illetve béltükrözésre is sor kerülhet.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Ha a tej után fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat, akkor laktóz intolerancia állhat a háttérben. Ha túl kevés laktáz enzim termelődik, akkor a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, ez okozza a kellemetlen tüneteket. Diétával, laktózmentes étkezéssel kezelhető.
Fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavarra utal, ha a tünetek – jellegzetes a fokozott bélmozgás és ehhez társuló hangjelenségek – a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek. A fruktóz-felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya állhat, mely a laktóz intoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.
Ez is lehet a puffadás oka. Ha valamilyen oknál fogva a vékonybélben megnövekedik a vastagbélből származó baktériumok száma, kellemetlen panaszok jelentkeznek. Kivizsgálása során laktulóz tesztet végeznek.
Puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat a hisztamin intolerancia, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak az arra érzékenyeknél. Kezelése hisztamin diétával történik.
Hasmenést és székrekedést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhat az autoimmun gluténérzékenység. Vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Negatív leletek esetén fennáll a nem-cöliákiás gluténérzékenység esélye is.
Ne vegyük természetesnek a puffadást és ne is törődjünk bele, ha már hosszabb ideje szenvedünk tőle. Az orvosi kivizsgálás során felderíthetjük, hogy mi a puffadás oka és az alapbetegség megfelelő kezelésével, illetve életmódbeli változtatásokkal tehetünk ellene.
Rendelés típusa:
További véleményekKedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.