Poratka allergia tünetei gyerekeknél

Poratka allergia tünetei gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2023.11.16

A poratka allergia nem mindig a jól ismert, egyértelmű szénanáthás tünetekkel jelentkezik gyerekeknél. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvos elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz, hogyan kezelhetjük a poratka allergiát, és mit tegyünk, ha mellette asztma is kialakult.

A poratka allergia szezonja

Alig ér véget a növények pollenszórásának időszaka, az első hűvösebb napok beköszöntével, ahogy egyre több időt töltünk a zárt térben, már indul is a poratka allergia szezonja. A belső tér meleg, magas páratartalmú levegője különösen kedvez a mikroszkopikus méretű atkák elszaporodásához, így ha tartósan 60% feletti a lakás levegőjének a páratartalma és beindult a fűtésszezon, számíthatunk a megjelenésükre.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Az atkák állandóan jelen vannak a lakásban, ám mivel a páratartalom a bent töltött idővel és a lakásban lévő személyek számával egyenes arányban nő, ezért mégis inkább ősztől tavaszig okoz erősebb tüneteket.”

Tüsszögés helyett sokszor orrdugulás a legfőbb tünet

A pollen allergiáknál gyakrabban jelentkeznek klasszikus tünetek: tüsszögés, szem- és orrviszketés, orrfolyás. Ezzel szemben a háziporatka allergiásoknál sokszor az állandó, krónikusan fennálló allergiás behatás egy krónikusan fennálló gyulladást okoz, melynél többször csak makacs orrdugulást észlelünk, valamint szövődményeként kifejlődött arcüreggyulladást vagy savós középfülgyulladást és az orrmandulák túltengése is lehet fel nem ismert allergia hátterében. Emiatt a háziporatka allergia felismerése nem is olyan egyszerű és nem mindig egyértelmű.

 

„Gyakran keresnek fel a szülők azzal, hogy a gyermeknél kényszeres krákogás, krahácsolás áll fenn, aminek eddig nem találták az okát. Jellegzetes panasz még a megfázásoknál elhúzódó száraz köhögés. Sok esetben lehet poratka allergiát kimutatni ilyenkor is a panaszok hátterében.”

Kivizsgálás és kezelésOrrdugulás poratka allergia is okozhat.

Ha a szülők beszámolója és a gyermek tünetei alapján felmerül a poratka allergia gyanúja, akkor allergia vizsgálatot végzünk. Ennek segítségével meg lehet állapítani, hogy valóban ez okozza-e a panaszait. Ha a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, akkor megbeszéljük a kezelési lehetőségeket.

Poratka allergia tünetei ellen hagyományos allergia kezelés az egyik lehetőségünk. Ilyenkor allergia elleni gyógyszereket – antihisztamint – kell szedni, rendszerint szteroid orrspray-vel kiegészítve. Ezeket sokszor egész szezonban használni kell, hiszen a gyermeknek folyamatosan lehetnek tünetei. A másik lehetőség az allergén immunterápia, amely nem csak tüneti terápiát, hanem oki kezelést jelent. A kezelés minimum 3 évig tart és 10-12 évre megszüntetheti az allergiás tüneteket.

Asztma prevenció

Több vizsgálat igazolja, hogy poratka allergia esetében az allergén immunterápia nem csak az allergiás tünetek kezelésében, de a betegség lefolyásának megváltoztatásában és az asztma megelőzésében is fontos szerepet tölt be.

 

„A légúti allergiák lehetséges szövődményei az újabb allergiák megjelenése és az asztma kialakulása. Ennek a kockázata különösen magas poratka allergiás gyermekek körében, akiknél az allergiát a Der p1 és Der p2 allergén komponensek okozzák. Ezt molekuláris allergia vizsgálattal ki lehet mutatni. Ilyen esetben, a kezelőorvos javasolhatja az allergén immunterápiás kezelés megkezdését, melynek segítségével az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.”

Asztmásoknak is javasolt elkezdeni

Allergiás asztma esetén az asztmás tünetek akkor is súlyosbodhatnak, ha az allergén jelen van a levegőben. Ha a gyermek allergiás a poratkára és emellett asztmás tünetei is vannak, az allergén immunterápia segíthet a két betegség együttes kezelésében.

Több kutatás is vizsgálta az allergén immunterápia hatását asztmás gyermekek esetében, ezek egyike a lengyel kutatók által végzett vizsgálat. Eredményeik alapján a 3 éves allergén immunterápiás kezelés hatására jelentősen – közel 50 százalékkal, a kezelésben nem részesülő, kontroll csoporttal szemben - javult az asztmás, poratka allergiás gyerekek állapota. Kevesebb asztma gyógyszerre volt szükségük, illetve a tüdőfunkció vizsgálat eredménye is javulást mutatott.

Amit még fontos megtenni

  • Az allergén immunterápia tehát asztmás, poratka allergiás gyerekek esetében is ajánlható, amennyiben a kivizsgálás eredménye alapján a kezelőorvos javasolja, érdemes megkezdeni.
  • A kezelés akkor lesz igazán eredményes, ha amennyire csak lehetséges, a gyermekPoratka allergia miatt asztmás tünetek. környezetében minimalizáljuk az allergének számát. Ennek érdekében vegyük ki az ágyából a rengeteg plüssállatot és csak egy-két kedvencet hagyjunk meg, amelyekhez tényleg ragaszkodik. Az alvótársait és a szobában található egyéb plüssöket is mossuk át hetente 60 fokon, vagy tegyük a mélyhűtőbe 24-48 órára, így az atkák elpusztulnak.
  • A gyermek szobájában ne legyen szőnyeg, vékony, könnyen mosható függönyt tegyünk az ablakok elé és a lehető legkevesebb porfogó, polc és nyitott szekrény elhelyezése tanácsos.
  • Az ágyneműt magas fokon mosható, allergénmentesre cseréljük és a szobáját rendszeresen takarítsuk, HEPA szűrős porszívóval, felmosással, vizes portörléssel. Az ágy matracát minimum 7 évenként javasolt cserélni/ cseréljük.
  • A páratartalmat mérjük páramérő készülékkel. Ha 60% feletti értékeket mutat, rendszeres pár perces kereszthuzattal, vagy párátlanító berendezéssel csökkentsük az értéket.

Téma szakértője

  • Dr. Somogyi Éva

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • gyermekkori asztma 

    • légzési panaszok

    • légúti allergiák

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok