Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2024.02.20 19:22

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Allergiás tünetek?  

Orrdugulás, kínzó köhögés, torokköszörülés, a garatban lecsorgó váladék, krónikus orrmelléküreg-gyulladás és állandósult nappali fáradtság – előfordulhat, hogy e tüneteket észlelve arra gyanakodhatunk, hogy szezonális allergia kínoz bennünket. De mi lehet az oka, hogy az antihisztamin-tartalmú készítmények, orrspray-k és cseppek mégsem bizonyulnak hatékonynak? Könnyen lehet, hogy állandósult panaszainkat valójában a reflux okozza – mondja dr. Sárdi Krisztina.

A csendes reflux tünetei nehezebben azonosíthatók

ismerős betegség. Ilyenkor a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és a beteA pollenallergia orrfolyással is jár.g számára kellemetlen tüneteket okoz. A gyomorégés, gyomorfájdalom, maró érzés, savas szájíz és gyakori böfögés a reflux jól ismert, típusos tünetei – mondja dr. Sárdi Krisztina. Ennek a betegségnek azonban létezik egy másik típusa is, az ún. laringofaringeális reflux (LPRD), aminek a tünetei sokszor nehezen azonosíthatók be. Az LPRD esetében a nyelőcső felső és alsó záróizma sem működik megfelelően, a savas gyomortartalom így egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Az irritáció miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, gombócérzés, torokkaparás (ami különösen a reggeli órákban jelentkezik), valamint a folyamatos köhögés és a több garati váladék jelenléte. Kezelés nélkül a csendes reflux idővel súlyos problémákat okozhat – hangsúlyozza Sárdi doktornő és hozzáteszi: a betegeknél asztma, krónikus orrgarat gyulladás, idült arcüreggyulladás is kialakulhat, de alvási apnoé és nyelőcsőrák is lehet a kezeletlen néma reflux következménye.

Pollenallergia vagy reflux?

A páciensek mind az allergia, mind pedig a reflux esetében úgy érezhetik, mintha valami állandóan ingerelné a garat és a torok környékét. Emiatt – főként fekvő testhelyzetben – gyakori köhögés jelentkezhet – magyarázza a szakember. Amennyiben azonban könnyezés, orrfolyás, tüsszögés vagy szemviszketés is kialakul, és visszatérő panaszok esetén a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak, az allergiára utal. Ez esetben allergológus-tüdőgyógyász szakrendelés felkeresése lehet indokolt. Támpontként szolgálhat a felköhögött váladék is, ez ugyanis a szezonális allergiában szenvedők esetében nagy mennyiségű, híg és áttetsző, míg reflux esetében sűrűbb és tapadósabb. Ha a panaszok az allergológiai kivizsgálást és kezelést követően is fennállnak, akkor gasztroenterológiai irányban érdemes tovább folytatni a keresést. A reflux diagnózisát gyomortükrözéssel és 24 órás nyelőcső pH monitorozással lehet megerősíteni.

-A reflux gyomorsavcsökkentő gyógyszerekkel és életmódváltással jól kordában tartható betegség. A tünetek enyhítése érdekében érdemes gyakori, kis étkezéseket beiktatni, és a fűszeres, savas és paradicsomos, zsíros ételeket, alkoholt és kávét kiiktatni az étrendből. A testsúly optimalizálása mellett a dohányzás abbahagyása is javasolt a betegek számára – mondja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus, fül-orr-gégész
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK