Pollenallergia gyerekeknél: már két-három éves korban is jelentkezhet

Pollenallergia gyerekeknél: már két-három éves korban is jelentkezhet

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2019.07.08 10:49

A gyerekek körében is nő a pollenallergiások száma, sőt a betegség egyre fiatalabb korban jelentkezik. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz.

Megfázás vagy allergia?

Míg korábban óvodás, kisiskolás korban volt jellemző, napjainkban már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy gyermeknél már a bölcsődében, 2-3 éves korában pollenallergiás tünetek jelentkeznek. Sokan ebben az életkorban kerülnek először közösségbe, sokszor elég nehéz eldönteni, hogy a sorozatosan, akár évente több alkalommal is előforduló fertőzéses eredetű légúti betegségek, vagy allergia tüneteit tapasztaljuk-e a gyermeknél.

Pollenallergia tünetei gyerekeknél

Pollenallergiára utalhat, ha láz, rossz közérzet, étvágytalanság, hányás, hasmenés nélkül az alábbi tüneteket észleljük a gyermeknél hosszabb időn, heteken át:

  • Vizes orrfolyás
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Orr- és szemviszketés

Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, mire.

Mit tegyünk, ha a teszt negatív, de a gyermeknek tünetei vannak?

Kisebb gyerekeknél, ha a bőrpróba (prick-teszt) még életkoruk miatt nem megoldható, akkor vérvizsgálatot végeznek. Az allergia ilyenkor nem az alkaron látható bőrreakció alapján, hanem a laboratóriumban kerül kimutatásra, a gyermektől levett vérmintából.

„A gyermekek immunrendszere még éretlen, emiatt az eredmény – a korukra jellemző immunmechanizmus miatt – álnegatív is lehet. Ilyenkor allergiának megfelelően kezeljük. Ha ez a kezelés segít, ha elmúlnak a panaszai, akkor el tudjuk dönteni, hogy nem egy visszatérő vírusos fertőzés okozza a felsorolt tüneteket, hanem valóban pollenallergiával van dolgunk.”

Egy gyerek több pollenre is allergiás lehet

Ezekben a hetekben a mogyoró-, éger- és tiszafafélékre allergiások tünetei erősödnek, ezt követően a nyír-, nyár- és kőrisallergiások néznek nehéz időszak elé. Sokan szenvednek májusban, a pázsitfűfélék időszakában, de a legtöbb panaszt gyermekeknél is, csak úgy mint felnőtteknél a parlagfű augusztusi virágzása okozza. Sokan poliszenzitizáltak, ami azt jelenti, hogy több féle allergénre érzékenyek, így náluk még hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek.

Kinőhető a gyermekkori allergia?

Amivel befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelésHormonális és egyéb hatásokra a kora gyermekkori pollenallergia előfordulhat, hogy néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Amivel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelés. Ez a fajta terápia ugyanis nem csak a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működésére is hat.

„Gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, azért különösen érdemes megpróbálni, mert az allergén immunterápia bizonyítottan segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és jelentősen csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is.”

A minimum 3 éves allergén immunterápia hozzászoktatja a gyermek szervezetét ahhoz az allergénhez, ami a tüneteit okozza, így megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. A kezelés tartós, 10-12 évig hatásos. Elkezdeni azonban két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt kell. Pázsitfű allergia esetén tehát márciusban, parlagfű allergia esetén május végéig kezdhető.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Somogyi Éva

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • gyermekkori asztma 

    • légzési panaszok

    • légúti allergiák

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK