Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.01.20 11:26

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penész allergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a penész allergia ellen.

Penész allergiával egy őszi séta az erdőben is rémálom lehet

Amint a sokak számára enyhülést hozó esőzések és hűvösebb idő csökkenti a parlagfű allergia tüneteit, úgy erősödnek a penész allergiások panaszai. Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Főként az avarban, vagy a talajtakaróként a kertekben is közkedvelt mulcsban fordulnak elő penészgombák nagyobb mennyiségben.

A penész allergia tünetei

- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő.

A lakásban sem lélegezhetünk fel

A penész az ablakok mellett is megjelenhet.Sajnos beltéren sem lehet számottevő javulásra számítani, ha a penészgombák a lakás különböző pontjain elszaporodtak. Ilyen esetben a penész allergia tünetei a lakásban is jelentkeznek. Csakúgy, mint a szabadban, zárt térben is nedves környezetben jelennek meg a penészgombák. Elsősorban a konyha és a fürdőszobai környezetben kell keresnünk, a mosdó, mosogató, kád és zuhany környékén, de a penész a cserepesek virágföldjében is megtelepedhet, nézzük át a lakásban tartott növények környezetét is. Az ágyunk matracában is előfordulhat, amit így egész éjszaka alvás közben belélegzünk.

 

A penészesedés azonban nem mindig látható helyeken üti fel a fejét, sok esetben csak a kellemetlen dohos szag, az allergiás tünetek vagy az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek hívják fel rá a figyelmet. A penész a lakás nedves, hűvösebb részein fordul elő, érdemes a külső falra tolt szekrények, falvédők mögé is benézni.

 

A penész megjelenésének okai lehetnek építészeti hiányosságok – például a nem megfelelő szigetelés – de gyakori probléma, hogy épp a „túl jól” szigetelt és tökéletesen záródó nyílászárók miatt nem biztosított a lakás folyamatos szellőzése. Amikor a lakásban tartózkodunk, folyamatosan párát termelünk, minden lélegzetvétellel, de a főzés, mosás-teregetés és fürdés során is rengeteg pára kerül a levegőbe. Ha a belső levegő páratartalma tartósan 70% felett mozog, akkor számítani lehet a penész megjelenésére, ami a lakás hűvösebb pontjain – északi falakon, sarkokban, hőhidak mentén -fog lecsapódni.

Mit lehet tenni a penész allergia ellen?

  • A penész eltávolítása a falról.Egyrészt fontos a megfelelő kezelés. A penészgomba allergiát allergológus tudja diagnosztizálni és a szükséges készítményekkel kezelni. Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást, mert a tüneteink egész szezonban, vagyis hónapokon keresztül jelentkezni fognak, ha az allergén folyamatosan jelen van a környezetünkben, a lakáson belül is. Az allergia miatt tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett gyakrabban betegeskedhetünk.
  • Az allergia kezelése hatékonyabb, ha a környezetben minimalizáljuk az allergének számát. Ehhez fontos, hogy kövessük az aktuális pollenjelentést, és ha a kültéri gombák esetében magas koncentrációt jelez, akkor ne tervezzünk szabadtéri programot.
  • A lakásban is fontos megszabadulni a penésztől. Ha valahol megjelent a sötét folt, akkor penész eltávolító készítménnyel szabaduljunk meg tőle.
  • A kiújulás ellen a legfontosabb a belső páratartalom csökkentése. A lakás páratartalmát légnedvesség mérővel, higrométerrel ellenőrizhetjük. Fontos, hogy 40-60 százalék között próbáljuk meg tartani, de semmiképp se legyen tartósan 70 százalék felett.
  • Ennek érdekében fontos a lakás szellőzését biztosítani. Ha nem megoldható egy nagyobb átalakítás – például a nyílászárókba épített szellőző berendezés – kivitelezése, akkor naponta több alkalommal, pár perces szellőztetéssel, kereszthuzattal szabadulhatunk meg az összegyűlt páramennyiségtől. Az eljárás hátránya, hogy télen a lakást is jelentősen lehűti, ezért érdemes megfontolni valamilyen – legalább a problémás helyiség nagyságának megfelelő – páramentesítő készülék beszerzését.
  • A száradó ruhák is rengeteg nedvességet juttatnak a levegőbe. Különösen a nagyobb létszámú családokban, ahol gyakori a mosás megfontolandó a szárítógép beszerzése, a páratartalom csökkentéséhez.

 

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is a penész allergia ellen. Érdeklődjön allergológus kezelőorvosánál az allergén immunterápia lehetőségéről!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK