Aki hajlamos a gyomorégésre tapasztalhatja, hogy a tünetei mostanában erősödnek. Ez tavasszal egyébként is jellemző, de a jelenlegi helyzetben a korábbi napirend felborulása, a stressz, a megváltozott étkezési szokások is okozhatják. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen házi praktikákat vethetünk be gyomorégés ellen.
Aki gyomorégéssel küzd, fontos, hogy elkerülje a túlevést. Gyomorégés ellen ne fogyasszunk egyszerre sokat, együnk naponta többször, keveset. Ez az, ami a megváltozott körülmények miatt most talán nehezebben megy, de fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudunk odafigyelni a helyes étkezésre. Ellenkező esetben a panaszaink súlyosbodni fognak.
„A gyomor és a nyelőcső találkozásánál található záróizom feladata, hogy megakadályozza a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszajutását. Ha ez az izom nem működik megfelelően, a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, eljuthat egészen a torokig. Ha egyszerre eszünk nagyobb mennyiséget, a telített gyomor miatt a gyenge záróizom még nehezebben dolgozik, emiatt jelentkezik ilyenkor gyomorégés. Ezért fontos, hogy gyomorégés ellen többször, keveset együnk.”
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Aki korábban nem dolgozott otthonról, az első időszakban nehezebben találja a helyét otthon. A korábbi napirend felborul, a konyha közelsége miatt könnyebben elcsábulunk és többet nassolhatunk. A rendszertelen étkezés önmagában is hozzájárul a gyomorégés kialakulásához, ám ha ezt huzamosabb időn át folytatjuk, idővel a plusz kilókkal is meg kell majd küzdenünk. A túlsúly miatt a hasi nyomás fokozódásával számíthatunk a gyomorégés kellemetlen tüneteire.
„Váltsunk egészséges nassokra és szervezzük meg az étkezéseinket. Az erre fordított idővel számos kellemetlenséget előzhetünk meg. Iktassunk be mozgást a mindennapjainkba. Ha van szobakerékpár vagy futógép, használjuk napi rendszerességgel. Az internet is számos lehetőséget kínál, otthoni edzés videókból válasszunk olyat, ami szimpatikus.”
Az alkohol és a koffein kerülendő, ha valaki gyomorégésre hajlamos. A bezártság és a társasági élmények hiánya sajnos nem segíti, hogy ebben mértéket tartsunk. Sokan alszanak rosszabbul, feszültebbek ebben az időszakban, emiatt nappal több kávé, esténként több alkohol fogyhat.
Gyomorégés ellen fontos betartani a diétás javaslatokat. Nem ajánlott a nyers hagyma fogyasztása, de a citrusfélék, a paradicsom és a szénsavas italok, sőt a csokoládé is fokozhatja a panaszokat. Kerülendők a túl forró és túl fűszeres ételek is.
Gyomorégés esetén a maró érzés azért jelentkezik, mert a nyelőcső falát irritálja a savas gyomornedv. Ezt az érzést segíthet közömbösíteni, ha gyakran iszunk keveset – szénsavmentes vizet – de a rágózás is beválhat. Eközben ugyanis fokozódik a nyáltermelés és ez is segít „lemosni” a nyelőcsövet és így megszüntetni az égő érzést. Emellett nagyon fontos, hogy este, elalvás előtt ne terheljük meg a gyomrot. Lefekvés előtt 3 órával már ne együnk, a vacsora legyen könnyen emészthető. Az ágy fejvégi részének megemelése segíthet meggátolni a gyomortartalom visszaáramlását.
Ha valakinél korábban reflux betegséget diagnosztizáltak és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai most kiújultak, akkor gyomorégés ellen szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.
Ha panaszaival kapcsolatban bizonytalan, vagy úgy érzi, hogy az otthoni praktikák ellenére sem szűnnek a tünetei, kérjen orvosi segítséget! A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció segítségével van lehetősége.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
További véleményekNagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.