Étel indukálta rhinitis, vagy gustatoricus rhinorrhoea néven ismert jelenség is okozhatja, ha evés, alkohol fogyasztás közben vagy után tüsszögés roham, vizes orrfolyás jelentkezik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudni róla.
Kellemetlen, ha egy családi összejövetel, üzleti ebéd vagy meghitt vacsora közben állandóan a zsebkendőért kell nyúlnunk. Az orrfolyás és a tüsszögés roham nagyon zavaró, akár több órán keresztül is tarthat.
„A tüneteket a fokozott váladékképződés okozza. Az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorokat fizikai vagy kémiai inger éri: fokozott hisztamin felszabadulás vagy az étel hőmérsékletének hatására ingerületbe jönnek, emiatt fokozott váladéktermelés kezdődik. Ettől próbál a szervezet az orrfolyás és tüsszögés útján megszabadulni, emiatt jelentkeznek az evés közben még inkább zavaró tünetek.”
A gustatoricus rhinorrhoea a nem-allergiás rhinitis egyik típusa. Már egy 1989-es vizsgálat kapcsán is hallhattunk róla, amelyben bebizonyították, hogy elsősorban a fűszeres és forró ételek serkentik az orrnyálkahártya váladéktermelését az étel indukálta rhinitisben szenvedő embereknél. Előfordulása gyakoribb az idősebb felnőttek körében. A fűszeres ételek, amelyek orrfolyást válthatnak ki, a következők:
A fűszeres, forró ételek mellett más ételek is kiválthatják a tüneteket. Gyakran magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása, akár egy-egy adott étel összetevő, akár több is előidézheti egyéni érzékenység szerint.
Amennyiben a tünetek rendszeresen zavarják az étkezéseket, akkor mindenképp javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgáláson részt vennünk. A hosszan fennálló panaszok az életminőséget is negatívan befolyásolják. Az érintettek gyakran inkább kerülik a társasági étkezéseket, meghívásokat, hogy elkerüljék az esetleg jelentkező tünetek miatt érzett kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy az étel indukálta rhinitis mellett egyéb rhinitis is fennáll, vagy az orrnyálkahártya krónikus gyulladása is közrejátszik a tünetek megjelenésében.
„A kivizsgálás során arra is fény derülhet, hogy az orrfolyás és tüsszögés hátterében hisztamin intolerancia áll. Ilyen esetben gyakran az arc kipirulása étkezés közben, illetve azt követően hányinger, hasfájás is jelentkezhet. Felmerülhet még a keresztallergia és ételallergia gyanúja is, attól függően, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek.”
A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Szükség esetén diétával – a problémás ételek kerülésével – előzhető meg az orrfolyás evés közben, de a tünetek ellen helyileg alkalmazható orrspray, antihisztamin vagy sós vizes öblögetés is segíthet.
Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!
Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekDr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.