Nyírfapollen allergiásként már most gondolnia kell a kezelésre!

Nyírfapollen allergiásként már most gondolnia kell a kezelésre!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2018.10.29 19:03

Habár a nyírfa virágzása csak jövő tavasszal okoz ismét panaszt, aki allergiás rá, és tartós megoldást szeretne a tüneteire, már most el kell kezdenie a kezelést. Az allergén immunterápia segítségével már a következő pollenszezonban is jelentősen – akár 80 százalékkal – csökkentheti allergiás tüneteit, ehhez azonban a kezelést decemberig meg kell kezdenie.

A kiváltó okot kezeli

A tüneti kezeléssel szemben az allergén immunterápiát nem akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, hanem azt megelőzően kettő-négy hónappal. Mivel a nyírfa virágzása az időjárás függvényében március-április környékére tehető, ezért a kezdés ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetében december hónap – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az allergén specifikus immunterápia ma az egyetlen olyan kezelési mód, amely nem csak a tünetekre hat, hanem az allergia kiváltó okát, az immunrendszer túlműködését fékezi meg.

Hogyan zajlik a kezelés?

Nyírfapollen allergiásként már most gondolnia kell a kezelésre!Az allergén immunterápia során a beteg azt az anyagot kapja, szigorúan ellenőrzött, higított formában, amire allergiás. A dózis folyamatosan emelkedik a kezelés során, majd a fenntartó adag elérése után állandó. A beteg szervezete így megtanulja elviselni az allergént. Ha az immunrendszer többé nem érzékeli számára veszélyesnek a nyírfapollent, nem reagál a jelenlétére, vagyis az allergiás tünetek sem jelentkeznek majd. Sikeres terápia esetén pedig a hatás a készítmény szedésének befejezését követően több évig tart.

Azt szedi, amire allergiás és ettől jobban lesz?

Az immunterápiás készítmények előállítása és adagolása szigorúan szabályozott keretek közt történik. Az allergén-specifikus immunterápia gyakorlati alkalmazására vonatkozó nemzetközi irányelveket pedig az Egészségügyi Világszervezet1 fektette le 1997-ben. A terápia során a beteg valóban azt az allergént szedi, ami a panaszait kiváltja, ám a lényeg, hogy mindezt ellenőrzött mennyiségben, tisztított, standardizált allergénekkel teszi. Az allergiás tünetei tehát nem fognak a kezelés hatására erősödni, mert más a bevitel útja. A pollenek a légutakon keresztül okoznak tüneteket, a beteg belélegzi, tüsszögni kezd, az orra viszket. Allergén immunterápiás kezelés során viszont a beteg az allergént tabletta, vagy cseppek formájában a nyelve alá helyezi, vagyis nem a légutakba kerül, hanem a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel, ezért nem erősödnek a légúti tünetei.

Milyen mellékhatásokra számíthat?

Ahogyan az antihisztamin készítmények esetében, úgy az allergén specifikus immunterápiánál is előfordulhatnak mellékhatások. Ezek jellemzően helyi mellékhatások, a bevitel helyén jelennek meg és átmeneti kellemetlenség kategóriába sorolhatók. A leggyakoribb eset, a készítmények alkalmazását követően fellépő, a szájnyálkahártyán tapasztalt enyhe viszkető érzés. Dr. Balogh Katalin fontosnak tartja megemlíteni, hogy az allergén immunterápia esetében pozitív hatásokról is beszélhetünk. A készítmények szedésével ugyanis meg lehet előzni az újabb allergiák megjelenését, illetve az olyan súlyos szövődményt is, ami elsősorban a nem megfelelően kezelt allergiásoknál jelentkezik: az asztma kialakulását.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584284

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK