Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15 13:19

Kevésbé ismert, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

A nikkel allergia szindróma

Nikkel allergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkel tartalmú öv-, vagy melltartó csat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó ún. nikkel allergia szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, mely sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhány zöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is. A legtöbb nikkel - magasabb mint 1000µg/kg - a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé), paradicsom koncentrátumban, lencséban, mandulában és dióban található. Nikkel allergiások körében a nikkel tartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezhet.

Panaszok kivizsgálása és kezelése

A nikkel által okozott tünetek súlyossága mindig függ az egyéni érzékenységtől és a bevitt nikkelCsokitojás és nikkel allergia mennyiségétől is. Az ünnepek alatt hajlamosabbak vagyunk elengedni magunkat, édességekből is többet fogyasztunk, ez már önmagában is kellemetlen hasi panaszokat okozhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos ételek hatására égő, viszkető érzés, csalánkiütés jelenik meg testszerte a bőrön, vagy kellemetlen hasi panaszaink vannak, azt mindenképp érdemes kivizsgáltatni. A magas nikkel tartalmú ételeken kívül több élelmiszer és betegség is okozhatja a tüneteinket, ezeket jobb tisztázni, hogy a későbbi tüneteket megelőzzük – javasolja dr. Balogh Katalin. Hasonló panaszokat a tej, glutén, vagy tojás fogyasztása is okozhat, de hisztamin intolerancia, vagy adalékanyagokkal szembeni érzékenység is állhat a tünetek hátterében.

Ha a tüneteket valóban a nikkel okozza, létezik rá kezelés. „A nikkel deszenzitizáció lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék van e teljeskörű allergia vizsgálat önöknél?
Vegyszerre,kozmetikumra,tartósítószerre,növényekre,élelmiszerre,és állatokra?
Mert ezt mind szeretném tudni?
Köszönöm:Pulai Judit

Kedves Pulai Judit!
Az allergológiai vizsgálatok széles köre elérhető a Budai Allergiaközpontban, amelyekkel allergiát kiváltó anyagok esetében lehetőség van vizsgálatra. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az allergia diagnózisa nem egyenlő egy vizsgálati és/vagy laborlelettel. Ráadásul allergiára emlékeztető tüneteket okozhat más probléma/betegség is, nemcsak allergia. Ezért allergia gyanú esetén mindenképpen javasolt első lépésként allergológus szakorvosi konzultációt igénybe venni. A kórelőzmény és a tünetek pontos ismeretében az allergológus célzottan javasolhat vizsgálatokat, amivel sok felesleges és időrabló vizsgálat el is kerülhető.
Tisztelettel

Dr. Réthy Lajos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Hírek

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.

További részletek
Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK