Nikkel allergia: nem csak az ékszerekre kell figyelni!

Nikkel allergia: nem csak az ékszerekre kell figyelni!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2020.06.04 09:23

Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosától megtudtuk, hogy bizonyos ételek is nagyobb mennységben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.

A nikkel allergia tünetei

Amikor egy nikkel allergiás személy érintkezik a fémmel, immunrendszere tévesen úgy véli, hogy az a szervezetre káros anyag, ezért védekezni kezd ellene, hisztamint kezd termelni. Ez okozza az allergiás tüneteket.

 

„Ha valaki allergiás a nikkelre, akkor azt az érintkezés helyén vörös, viszkető bőrkiütés, bőrpír jelzi, de előfordulhatnak száraz, hámló foltok is. A reakció rendszerint érintkezés utáni 24-48 órán belül lép fel.”

Tények a nikkel allergiáról

  • A lakosság 30%-át érintheti, egyre több embernél okoz tüneteket.
  • Nők körében gyakoribb.
  • A nikkel allergia  bármely életkorban megjelenhet.
  • Az allergiás reakció megelőzésének egyetlen módja a nikkel tartalmú termékekkel való érintkezés elkerülése.

Sok tárgy tartalmazhat nikkelt

A farmer gomb és cipzár is okozhat  nikkel allergiás tüneteket.Kiütés gyakran fordul elő a fülcimpán vagy a csuklón, mert sok fülbevaló és karóra is nikkelt tartalmaz, de gyakori a farmer gomb vagy cipzár miatt hason és a melltartó csat miatt a háton jelentkező tünet is. Nikkelt pénzérmék, mobiltelefonok, tollak, gémkapcsok, kulcsok és szemüvegkeretek, ollók, illetve rozsdamentes acélból készült tárgyak is tartalmazhatnak.

Bizonyos ételekkel is vigyázni kell

Nem csak a bőrrel való érintkezés, hanem bizonyos ételek elfogyasztása is gondot okozhat. Nikkel allergiás személyeknél a nikkelt tartalmazó ételek testszerte jelentkező erős viszketést, fokozott bőrérzékenységet, bőrszárazságot, durva, pikkelyesen hámló elváltozást is okozhatnak. Ezek a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha az illető nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal, de olyan ételt fogyasztott, ami nikkelt tartalmaz.

 

„Allergia esetén a bevásárlás és a készételek fogyasztása során ügyelni kell rá, hogy az ételeink ne tartalmazzanak nikkelt. Ez okból kerülendő többek közt például a fekete tea, dió, szójatej, csokoládé és kakaópor, zab, hajdina, teljes kiőrlésű búza, spárga, brokkoli, bab és körte.”

 

Kivizsgálás és kezelés

Ha valakinél felmerül a gyanú, hogy a tüneteit nikkel allergia okozhatja, akkor epicutan tesztet  végeznek. A hátra ragasztott tapaszok alá felvitt allergének pontosan megmutatják, ha gondunk van valamelyik fémmel. Az allergiás reakciót a tapasz alatt jelentkező bőrtünetek: vörösség, kiütés vagy viszketés jelzi. Ha valóban a nikkel a felelős a panaszainkért, akkor a továbbiakban ügyelni kell rá, hogy ne érintkezzünk nikkel tartalmú tárgyakkal, illetve ne fogyasszunk nikkelt tartalmazó ételeket.

 

„A kezelés egyetlen módja, ha az allergént elkerüljük. Arra az esetre, ha alkalmanként ez mégsem sikerül, a jelentkező bőrtünetek kezeléséhez antihisztamin, illetve egyéb gyulladáscsökkentő készítményt tudunk felírni, gyógyszer vagy krémek formájában. Segítségükkel enyhíthető a viszketés és a fokozott bőrszárazság, bőrpír.”

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Kedves Doktorno!

Nekem femallergiam van, ami egy helyen zavar leginkabb, mivel ott jon ki leghamarabb...ez a koldok es kornyeke. Farmeren levo femgomb illetve ov hasznalatatol kulonosen, ha meleg van es beizzad a borom, de telen is ugyanugy kijon, ha munkatol megizzad a bor. Nehezen mulik, hiaba kerulom a farmert vagy tapasztom le ( leukoplaszt alatt tovabb terjed).Most is van, kb fel eve kuzdok vele.. orvosnal nem voltam, mert ugy gondoltam, h mint eddig.. most is eltunik..de nem akar. Csillapodik, aztan megint kijon jobban, foleg ebbe a melegbe..farmer ide vagy oda.
Segitseget kernek.(kulfoldon nem olyan megbizhatok az orvosok).Mit javasol, mit tehetek, hogyan kezelhetem?

Koszonom!


Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Kérdező!

A legideálisabb megoldás az allergén anyag távoltartása, ha ez teljes mértékű, nem jelennek meg a tünetek.

Tünetileg a szteroid tartalmú krémek a leginkább hatékonyak, ezeknek a tartós használata azonban nem ajánlott.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK