Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2022.01.11 10:54

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

Légúti allergia

Ha a náthás tünetek hetek óta tartanak, orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás jelentkezik láz nélkül, akkor a kiváltó ok lehet légúti allergia. A téli időszakban a lakáson belüli allergének, a háziporatka, penészgomba és a háziállatok szőre okoznak panaszokat. Ilyen esetben allergológushoz kell fordulni, és allergia elleni készítményeket szedni annak érdekében, hogy a tünetek megszűnjenek.

Vazomotoros nátha

Nem múló náthás tüneteket okozhat a poratka allergia is.A nátha egy speciális típusa, melynek jellegzetes tünete a vizes orrfolyás. Nem is allergia és nem is nátha, a tüneteket beidegzési zavar következtében az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett orrváladékozás és orrnyálkahártya duzzanat okozza. Akár a por, a hideg levegő belélegzése és a stressz is kiválthatja, fűszeres ételek fogyasztása, nőknél a klimax idején zajló hormonális változások is előhozhatják a tüneteket, de olykor fül-orr-gégészeti elváltozások is kimutathatók a háttérben. A kezelés éppen ezért mindig a kiváltó ok függvénye.

Nem múló nátha okai - fül-orr-gégészeti elváltozások

A fül-orr-gégészeti betegségek között meg kell említeni a krónikus orrmelléküreg-gyulladást, amely elhúzódó orrváladékozást, gyakran hátsó garatfali csorgást okoz. Az orrváladék ilyenkor hátrafelé, a garat irányába csorog, emiatt gyakran jelentkezik ingerköhögés is, különösen fekvő testhelyzetben. A nem múló nátha kezeléséhez ilyen esetekben is az alapbetegséget kell kezelni.

Hisztamin intolerancia

A nem múló nátha kapcsán felmerül a hisztamin érzékenység lehetősége is. Az érintetteknél kevesebb hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim termelődik, emiatt különböző tüneteik jelentkeznek. Ezek érinthetik a gyomor-és bélrendszert (haspuffadás, hasfájás), a bőrt (csalánkiütés, bőrpír) és a légutakat is, vizes orrfolyás is kialakulhat. A tüneteket a magas hisztamin tartalmú ételek, vagy azok az élelmiszerek váltják ki, amelyek a szervezetben fokozzák a hisztamin termelését. A kezelést ez esetben a diéta és az optimális gyomor - bélműködés helyreállítása jelenti, illetve alkalmanként van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezések előtt bevéve, meg tudjuk előzni a tünetek kialakulását.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

Légúti allergiával kapcsolatban lenne kérdésem: a honlapjukon illetve más honlapon is olvastam már, hogy a Prick tesztet az allergiás időszakban nem lehet elvégezni, más módon kell megállapítani hogy mi okozza a tüneteket, pl. vérvétel. Tehát ha nekem március-áprilisi időszakban vannak allergiás tüneteim (orrfolyás, tüsszögés, torok-szemviszketés), akkor a Prick tesztet nem lehet ebben az időszakban elvégezni? Miért?
Illetve a vérvételt, ha jól értem pont ebben az időszakban kellene elvégezni, mert a vérből ilyenkor termelődik ellenanyag? Ez logikus. Csak azért kérdezem, mert szóban más információt kaptam: a vérvételt egész évben lehet. Voltam Önöknél tavaly előtt júliusban vérvételen (csak tavasszal vannak tüneteim) ami nem mutatott pozitív eredményt a pollenekre vonatkozóan.

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Gyurkovics Dóra

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Kedves Gyurkovics Dóra !

Pollenszezonban, meglevő tünetek mellett valóban nem végzünk prick tesztet, mivel ilyenkor fokozott bőrreakciót vagy egyéb allergiás tünetet provokálhat.
A vérből végzett vizsgálat nem csak szezon alatt ad pozitív eredményt, egész évben végezhető, de a labor technikából adódóan lehetséges álnegatív lelet. Emellett nem szerepel minden lehetséges allergén a tesztekben.
Mindig a klinikai tünet alapján határozzuk meg a kezelést, akár tudjuk igazolni a kiváltó okot, akár nem.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elhúzódó allergia

Évek óta elhúzódó allergiával kerestem fel Önöket. Az első vizit után, a pontos diagnózisnak és a és a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően rohamosan javult az állapotom. A doktornő minden részletre kiterjedően kikérdezett, és teljes körűen felvilágosított a problémámról. Az összes kérdésemre készségesen válaszolt. A kontroll viziten már csak a továbbiakat kellett pontosítani. 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK