A molekuláris alapú allergiavizsgálatok pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesznek lehetővé a földimogyoró-allergiában érintett páciensek számára is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust és klinikai immunológust, az Allergiaközpont munkatársát kérdeztük az új generációs allergiatesztekről.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
A földimogyoró az egyik leggyakoribb allergén, ami egyéni érzékenységtől függően több szervrendszert is érintő tüneteket okozhat az arra érzékenyek számára.
A földimogyoró-allergia tünetei a következők lehetnek:
A földimogyoró-allergia által okozott legsúlyosabb, életet is veszélyeztető állapot az anafilaxia, amely fulladással, keringés- és szívmegállással is járhat, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.
A molekuláris alapú allergiavizsgálatoknak hála, a legtöbb érintettnek mégsem kell ettől a súlyos következménytől rettegnie, hiszen ma már pontosan beazonosíthatóak a számukra veszélyt hordozó allergének.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
De miben más ez a vizsgálat a hagyományos allergiavizsgálatokhoz képest?
Míg a hagyományos allergiavizsgálatok az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálják, addig a molekuláris allergiavizsgálatok azért egyedülállóak, mert lehetővé teszik az allergének pontos, molekuláris szintű beazonosítását, és az egyén allergénprofilja alapján személyre szabottabb kezelési stratégiát alakíthatunk ki a súlyos élelmiszerallergia esetén is – emelte ki dr. Moric Krisztina. Korábban például a földimogyoró allergia esetén, az anafilaxiás sokktól vagy az esetleges keresztreakcióktól tartva, az érintetteknek egy életre le kellett mondaniuk az összes olajos magról, gyakran indokolatlanul szigorú diétára kárhoztatva őket. Ma már – hála a molekuláris alapú allergiavizsgálatnak – egyetlen vérvétellel kimutathatjuk, hogy a földimogyoró melyik komponensére allergiás valaki, és kiszűrhetővé válnak az álpozitivitást okozó allergének is. Emellett azonban a molekuláris diagnosztika segíthet a beazonosított allergén okozta várható reakciók felismerésében is.
Bár a földimogyoró kapcsán sokan azonnal az akár halált is okozó anafilaxiás sokkra gondolnak, tudni kell, hogy a földimogyoró (Arachis hypogaea) többféle allergén fehérjét tartalmaz, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ezeket a fehérjéket az "Ara h" előtaggal és egy sorszámmal jelölik.
A molekuláris alapú allergiatesztek segítségével pontosan elkülöníthetővé válnak az anafilaxia vezető tüneteiért felelős, magas rizikójú spec. IgE-k (Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6) az enyhébb reakciókat okozó úgynevezett mellékkomponensektől (Ara h8, Ara h9).
Miért fontos ez?
A táplálékallergiás betegek számára elengedhetetlen a pontos, korrekt diagnózis, hogy a tüneteket kiváltó allergént elkerülhessék étrendjükben. Esetükben tehát a molekuláris alapú allergiateszt ahhoz is nagyszerű iránytűként szolgál, hogy milyen szigorú diétát kell tartaniuk.
Ha ugyanis a panaszokat magas kockázatú (vagyis súlyos, akár életet veszélyeztető reakciókat okozó) komponens okozza, akkor valóban indokolt az adott allergén szigorú tiltása; ám kis kockázatú, enyhe szájnyálkahártya reakciót okozó komponensek esetében az adott ételféleséget már fogyaszthatja valamilyen formában (pl. főzve vagy sütve) az érintett, és egy esetleges diétahiba sem lesz végzetes kimenetelű számára.
A földimogyoró különböző típusú és más-más tüneteket okozó fehérjékből áll, ezek között azonban olyanok is előfordulnak, amelyek életveszélyes reakciókat váltanak ki szervezetünkben. Ezért is rendkívül fontos, hogy kiderítsük, esetünkben mely komponenssel szemben áll fenn az allergia, és ennek ismereténben kapjuk meg a diétánk betartásához szükséges útmutatást és edukációt.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
További véleményekKöszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.