Napi egy pohár bor jót tesz, de nem mindenkinek

Napi egy pohár bor jót tesz, de nem mindenkinek

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2022.12.23 17:31

A Karácsonyi ünnepek, s a közelgő Újév köszöntés időszakában járunk. Sokan már tervezik a menüt, a családi és baráti összejövetelek alkalmából alkoholos italokat választunk. Utóbbinak a hazai kultúránkban markánsan jelenlévő borokat választjuk, tehát az egészségünk kapcsán érintenünk kell a borfogyasztás kérdését is.

Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.

Mi a hisztamin?

A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont szakorvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.

Milyen tüneteket okoz a hisztamin-intolerancia?

bor,hisztamin intolerancia, sajtA hisztamin lebontását a szervezetben a diamino-oxidáz (DAO) enzim végzi. A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.
• Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
• Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
• Ödéma kialakulása
• Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
• Rohamokban jelentkező izzadás
• Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
• Menstruációs zavarok

Milyen ételeket érdemes kerülni?

1. A magas hisztamin tartalom miatt nem javasolt az alábbi élelmiszerek fogyasztása:

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka (különösen a szárított)
  • csirke
  • halkészítmények /halkonzervek, rák, kagyló, csiga, polip
  • érlelt sajtok: Camambert, Brie, Gruyere, Ceddar, Roquefort, hosszú érlelésű „kemény” sajtok- Parmezán (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • csokoládé, kakaó
  • savanyú káposzta, tartósított, fermentált zöldségek
  • spenót • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • sör, pezsgő
  • vörösbor (minél idősebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
  • paradicsom, ketchup
  • fermentált szója termékek, szója szósz

2. A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek is kerülendők:

  • ananász,
  • papaya,
  • avokádó,
  • dió,
  • nyers tojásfehérje,
  • eper,
  • paradicsom,
  • hal és alkohol.

3. A nem friss, állott ételek fogyasztása, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak szintén nem ajánlott.

Hogyan vizsgálható és kezelhető a hisztamin intolerancia?

A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

A fehérborral jobban jár?

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).

Új trendek

Ahogyan a mentes táplálkozás egyre elterjedtebb -részben az intolerancia teszteknek köszönhetően, úgy a mentes termékekre specializálódott élelmiszergyártók, termelők reakciója is jól leköveti a trendeket. Látjuk, hogy bőséges kínálat áll rendelkezésre -a teljesség igénye nélkül- gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes termékekből, de már a borokból is megjelent az ún. hisztamin-mentes, és a csökkentett hisztamintartalmú kínálat a boltok polcain. Rövid internetes kereséssel komoly választék tárul elénk, és talán a hisztamin-intoleranciával élők számára egy termékkel kevesebbről kell lemondaniuk. A tippet köszönjük Drégely Anikónak, az Allergiaközpont dietetikusának!

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

T. Cím!
6 éves gyermekem május óta nyitott szájjal alszik, horkol. Napközben szuszog. Időnként 1-2 napig eldugul az orra, viszket a szeme. Fül-orr-gégészeti vizsgálaton orrnyálkahártya duzzanatot állapítottak meg, orrmanduláját 3 éve kivették, az nem nőtt vissza. Orrfolyás, tüsszögés nincs. Kérdésem, hogy okozhat-e allergia ilyen tüneteket ennyi ideig, ill. allergiavizsgálat és/vagy alvásvizsgálat szükséges-e ilyen esetben?

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
T. Érdeklődő !

A panaszokat okozhatja allergia, allergiavizsgálat szükséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK