Mitől piros a szemem?

Mitől piros a szemem?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2019.06.25 10:16

Pollenek és fertőzés is okozhatja, ha allergiaszezonban vörösek, égnek és viszketnek a szemeink. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Amikor a virágpor a tettes

Allergia is okozhat kötőhártya-gyulladástA kötőhártya egy olyan vékony hártya, ami a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borítja. Felfogja a szemünkbe jutó apró szennyeződéseket, kórokozókat és a polleneket is. A vékony hártya könnyen begyulladhat már attól is, ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket. Allergiásoknál további megpróbáltatást jelent a pollenszezon, ekkor ugyanis a virágpor, ami a levegőben terjed, szintén okozhat kellemetlen tüneteket.

„ Ha mindig az évnek egy adott időszakában jelentkeznek a tünetek, akkor valószínű, hogy egy bizonyos növény pollenszórásának köze lehet a kötőhártya gyulladás kialakulásához. Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetén a szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás és szemhéj duzzanat is kialakulhat. Ha a tünetek egész évben jelentkeznek, akkor felmerül kiváltó okként a lakáson belüli allergének - például háziállatok szőre – szerepe.”

Mi okozza az allergiás kötőhártya-gyulladást?

Az allergén növény pollenje megtapad a kötőhártyán, ennek hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása kezdődik meg. Az orrnyálkahártya ereinek tágulása az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást okoz, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Egy jelentős különbség, ha kórokozó áll a háttérben

Ha a kötőhártya-gyulladást valamilyen, a szembe került kórokozó idézi elő, akkor nagyon fontos a mielőbbi kezelés. Az allergiás eredetűvel szemben ugyanis a kötőhártya-gyulladás ezen típusa nem csak kellemetlen, de nagyon fertőző is, közösségben gyorsan terjed.

„Lényeges különbség az allergiás eredetűvel szemben, hogy a kórokozó által okozott kötőhártya-gyulladás miatt a szemből gennyes váladék is ürül. Jellegzetes még, hogy a fertőzés tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek. Az allergia pedig mindkét szemnél egyformán tüneteket okoz.”

Szemészhez vagy allergológushoz forduljak?

Pollenallergia miatt vörös, viszkető szemekHa tehát azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék is ürül és a tünetek csak az egyik szemet érintik, akkor nagy valószínűséggel fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladással van dolgunk, amivel szemészhez kell fordulni. Ha a tünetek mindkét szemet érintik és inkább vizes, könnyezés jelentkezik és nem gennyes váladékozás, akkor valószínűbb, hogy allergia áll a háttérben. A kezelésben ilyenkor allergológus tud segíteni. Allergia vizsgálatot végeznek, amivel meg lehet határozni, hogy mi az az allergén, ami a tüneteket kiváltja. Ha a szemtünetek mellett egyéb szénanáthás tünetek is jelentkeznek, akkor szteroid orrspray és antihisztamin készítményeket kell szedni. A viszketés és a könnyezés ellen gyulladáscsökkentő szemcseppeket kell használni.

Aki tartós megoldást szeretne, választhatja az allergén specifikus immunterápiát. A kezeléssel 3-5 év alatt, akár 10-12 évre is meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket. A javulás már a kezelés első évében is jelentős, különösen az orr- és szemtünetek terén.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

12 éves lányomnak évek óta évszaktól függetlenül savós orrfolyása van, de egyéb tünetek nem jelentkeztek. Ma voltunk allergológusnál, aki, bár a légzésfunkció rendben volt, estére 1x mg Eonic tablettát, reggelre 1x 5mg Lordestin tablettát írt fel. A prick teszt eredménye: penész++, atka+++ fű++++,fa+++ ,parlagfű+++, macskaszőr+.
Szeretném megkérdezni, hogy a fenti kezelési módon kívül létezik-e más kezelési lehetőség, hogy ne kelljen folyamatosan antihisztamint szednie? Illetve, hogy egyáltalán hosszú távon várhatjuk-e a fenti kezelési módtól, hogy elmúlik egyszer csak az allergiája, illetve-mivel tünetei nem súlyosak-ártunk-e, ha nem szedi a gyógyszereket?
Mi a véleménye a fenti esetben az immunterápiáról, illetve a deszenzibilizálásról?
Köszönöm!
Schmidt Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Schmidt Andrea !

Nem lehet megjósolni, hogy milyen irányban fognak gyermeke allergiás tünetei változni. Lehet , hogy lesznek tünetmentes időszakok, de az allergiája alapvetően meg fog maradni. A tüneti kezelést személyre szabottan úgy kell beállítani, hogy a legkisebb hatásos gyógyszermennyiséggel érjük el a tünetmentességet.

Az immunterápia ( ugyanazt jelenti a desensibilisatio ill . hyposensibilisatio ) az egyetlen ma ismert oki kezelés.
A sikeresség azon múlik, hogy a tünetek és az allergiatesztek alapján a megfelelő kezelést válasszuk ki. El kell dönteni, melyik allergénre adjuk .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rámutatott összefüggésekre

"A doktornő nagyon kedves, és türelmes volt, minden leletemet egyesével átnézte, rámutatott olyan összefüggésekre, amikre eddig mások nem, és érthetően el tudta magyarázni azokat. Bár a megoldás a problémámra nem nála lesz, hanem gasztroenterológusnál, de a tüneteim enyhítésén tudott segíteni és ajánlott megfelelő szakembert."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

A méh- és darázscsípések után jelentkező nagy kiterjedésű, hevesen viszkető duzzanatok miatt sokan hiszik azt, hogy allergiásak a hártyásszárnyúak csípésére. Valójában azonban csak nagyon keveseknek van rovarméreg allergiája. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén kell allergológiai kivizsgálást kérnünk.

További részletek
A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK