Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 16:00

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

Torokviszketés: szénanátha tünete?

A torokviszketés a szénanátha tünete is lehet.A légúti allergia egyik tünetét sem könnyű elviselni. Az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés megnehezíti a nappali munkavégzést, koncentrációt és az éjszakai pihenést egyaránt. A torokviszketés azonban különösen frusztráló, hiszen a beteg nem tudja egyszerűen megvakarni, dörzsölni az érintett területet. Ilyen esetben megfelelő kezelésre van szükség.

 

Ha az eddig használt allergiakezelés a torokviszketés ellen nem vált be, akkor újat kell keresni, elképzelhető például, hogy az antihisztamin tabletta vagy orrspray cseréjével megoldódik a probléma. Először is azonban kivizsgálásra van szükség, mert a torokviszketés hátterében esetleg fennálló egyéb betegségeket ki kell zárni.

„A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, ha egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás miatt jelentkezik a torokviszketés. Előfordulhat, hogy a viszkető torok, köhögés hátterében gégeproblémák húzódnak meg, de a beteg kikérdezése során azt is megtudhatjuk, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt, ami szintén közrejátszhat a torokviszketés megjelenésében. Pollenallergiások esetében pedig vizsgálni kell a keresztallergia lehetőségét is, a viszkető torok ugyanis bizonyos ételek fogyasztása miatt is felléphet.”

Diétával a torokviszketés ellen?

Keresztallergia esetén a pollenallergiás személyeknél bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben égő, bizsergő érzést, ajakduzzanatot, torokviszketést okozhat. Súlyos esetben az ödéma a gége területét is érintheti, légzési problémákat kiváltva. Keresztallergiára utal, ha a torokviszketés nem egész nap, hanem csak a problémát okozó étel fogyasztása közben és után lép fel.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A legismertebb és leggyakoribb a parlagfű-görögdinnye, illetve a nyírfa-alma, de emellett még több zöldség és gyümölcs is problémákat okozhat, sőt számolni kell a ritkább keresztallergiák lehetőségével is, mint például a poratka-rákfélék esetében. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, akkor is, ha az allergén pollen nincs jelen a levegőben, tehát akár télen is. Ha felmerül a keresztallergia gyanúja, allergia teszttel meg lehet határozni, hogy a továbbiakban milyen ételek fogyasztását kell kerülni ahhoz, hogy a torokviszketés ne jelentkezzen.

Torokviszketés ételallergia miatt

Gyógyszerallergia, vagy ételallergia esetén diétahiba is okozhatja, ha hirtelen fellépő torokviszketés, ajakduzzanat jelentkezik. A tünetek súlyosabb formája az anafilaxia, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

„Ilyen esetben a torokviszketés egyértelműen az adott gyógyszer vagy étel fogyasztásához köthető, melynek összetevői közt megtalálható az allergén, amire a beteg allergiás. A diétahiba következtében fellépőÉtelallergia tünete is lehet a torokviszketés. tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Ha nincs ismert allergiája a betegnek, akkor a tünetek sürgősségi kezelését követően, néhány héten belül mindenképp fontos elvégeztetni a kivizsgálást, hogy a jövőben az ilyen esetet elkerülhesse.”

A viszkető torok kezelése

  • A torokviszketés kivizsgálása és kezelés kapcsán tehát fontos tudni, hogy a tünetek mikor, minek hatására léphetnek fel és mennyi ideig tartanak. Ha időszakosan jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen étel fogyasztásához köthető a panasz, keresztallergia vagy étel-, esetleg gyógyszerallergia állhat a háttérben.
  • Lényeges, hogy milyen egyéb tünet jelentkezik – például hányinger vagy bőrkiütés – ez is segíti a pontos diagnózist megállapítását.
  • Ha a torokviszketés végig kíséri a napjainkat, és egyéb szénanáthás tüneteink is vannak, akkor a gyógyszerek cseréje, esetleg más típusú kezelés – allergén immunterápia – jelentheti a megoldást.
  • Ha a torokviszketés mellett nincs szénanáthára utaló jel, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás, hátsó garatfali csorgás lehet a háttérben, fül-orr-gégészeti vizsgálattal ennek az okát kell feltárni. A viszkető torok kapcsán felmerül egyéb betegségek, például reflux vagy gyógyszer mellékhatás gyanúja is.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK