Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13 15:36

Ha csecsemőkorban tejallergiás tünetek jelentkeznek, akkor tejmentes étrendre kell áttérni, amit egészen addig tartani kell, amíg a panaszok meg nem szűnnek. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit ajánl a tejtermékek helyettesítésére gyermekeknél.

Tejallergia esetén, fél év alatti csecsemőknél

Tejallergia kezelése csecsemőknélAnyatejes babáknál az édesanya diétája jelent megoldást, a szoptatást emiatt nem kell abbahagyni. Az étrendből ki kell iktatni minden tejet, vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszert, így a kicsinél is meg fognak szűnni a tünetek.

Tápszeres babánál a tápszer cseréje jelent megoldást. Speciális, gyógyászati célú készítmények léteznek, melyek nem tehéntej alapúak, így alkalmasak a tejallergiás csecsemők táplálására.

Tejallergia a hozzátáplálás időszakában

Ha megkezdjük az új ízek bevezetését, akkor tejallergiás gyermekeknél továbbra is figyelni kell arra, hogy mind az otthoni főzés, mind pedig a készételek – például pékáruk, kekszek vagy felvágottak - vásárlása során csak olyan termékek kerüljenek a kicsi tányérjába, amelyek tejet nem tartalmaznak.

Mit adhatunk tej helyett fél éves kor után?

Tejallergia tünetei gyerekeknélAnyatejes babáknál az elválasztást követően, de már azt megelőzően is, a hozzátáplálás időszakában - például főzéshez, vagy kakaó készítéshez -fokozatosan át kell térni a speciális tápszerre. A tápszert életkor szerint adagoljuk.

A már nem anyatejes kicsiknél, egy éves korig naponta fél litert javasolt elfogyasztaniuk, ezzel biztosítani lehet minden szükséges tápanyagot, fehérjét és vitaminokat, ami ebben az életkorban a fejlődéshez szükséges.

Mire használjuk a növényi italokat?

A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk. Fontos arra is figyelni, hogy milyen növényből készült italt használunk!

„A mandulatejet kicsiknek az olajos magvak allergizáló hatása miatt nem ajánljuk. A kókusztej fehérjét alig tartalmaz. A rizstej kalóriatartalma a tehéntejjel közel megegyezik, ám szénhidrát, zsír és fehérjetartalma alacsonyabb. Fehérjetartalom szempontjából a szója lenne a legjobb tehéntej helyettesítő, ám – mivel erős allergén - ezt gyermekeknek nem javasoljuk. A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín ajánlható. A zabtejnek magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.”

Túl kevés fehérje és vashiány

Dr. Polgár Marianne a kisgyermekeknél előforduló, táplálkozással összefüggő gyakori problémaként e két dolgot emelte ki.

„A gyerekek nem mindig fogadják el azokat az ételeket, amiket mi szeretnénk adni nekik. A fehérje pótlására elsődlegesen szolgáló húsok, tojás, de a közismerten magas vas tartalmú spenót vagy máj sem tartozik sok gyerek kedvencei közé. A speciális tápszerek ilyenkor is segítenek – ha épp átmenetileg a gyermek ízlése egyoldalúvá válna – hogy a fejlődéséhez az életkora szerint minden fontos tápanyagot megkapjon. A tápszerek nem egyformák ízre, ezért az a tapasztalat, hogy idővel mindenki megtalálja a gyermeke számára megfelelőt.”

A legtöbb esetben a tejmentes diéta 3 éves korig tart. Nagyjából ugyanis ekkorra a gyerekek többsége kinövi a tejallergiát. Ha ez mégsem így történik, a speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Az utóbbi 1-2 évben alkalmanként tojás tartalmú ételek fogyasztása után másnap reggelre fájdalmas száj duzzanattal ébredek. 2-3 napig van majd elmúlik. Azt már megfigyeltem hogy nem minden esetben tapasztalom. Ezt allergia okozhatja vagy egyszerűen csak annyi lehet a háttérben hogy a tojások között esetleg volt ami mondjuk rossz volt.

Tisztelt Kérdező,

A leírtak alapján felmerül az intolerancia lehetősége.
Kivizsgálását javaslom.

Üdvözlettel:
Dr Polgár Marianne

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK