Döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt. Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában, és többnyire a teljes ajándékba kapott édesség készlet el is fogy a tavaszi szünet végére. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével annak jártunk utána, mire figyeljünk, ha ételallergiás gyermek részére vásárolunk, milyen és mennyi édességet egyenek a gyerekek az ünnep alatt?
Ami allergénmentes, az nem feltétlenül egészségesebb különösen, ha édességekről van szó, hiszen cukrot mind a mentes, mind pedig a nem mentes élelmiszer is tartalmazhat. Ha például valaki tejmentes diétát tart, étcsokoládékat többnyire fogyaszthat – de itt is mindig el kell olvasni az összetevők listáját – ám étcsokoládén belül is létezik cukorral és cukormentesen készült termék. A gluténmentesség is könnyen becsapós lehet. „Felnőttek is sokan esnek abba a tévedésbe, hogy a fogyás reményében választják a gluténmentes étkezést, ám a gluténmentes lisztek sokszor épp a magas keményítőtartalmuknál fogva hizlalóbbak a normál lisztekből készült társaiknál, tehát a lisztérzékeny gyermek étkezése sem lesz egészségesebb csupán attól, mert kerülnie kell a glutént.”
Az ételallergia különböző érzékenységi fokban jelentkezhet gyerekeknél is. Mivel a csokoládét előállító üzemekben a legtöbb esetben mogyoróval is dolgoznak, ezért az édességek zömén a „nyomokban mogyorót is tartalmazhat” felirat megtalálható. Sokan a tejallergiások közül sem bírják a „nyomokbanos” termékeket, így ha biztosan szeretnénk elkerülni a diétahibát, ételallergiások számára csak a megadott, gyártó által garantáltan mentes termékekből válasszunk édességeket ajándékba.
Mivel a garantáltan allergénmentes termékek beszerzése több utánjárást igényel, sok termék csak speciális webáruházakban, diétás szaküzletben elérhető, ezért sokan készülnek alternatív ötletekkel, hogy meglepjék gyermeküket. A több fajta édesség helyett egy-két mentes terméket választanak csak, a húsvéti ajándékkosarat pedig inkább apróbb játékokkal, például kisautókkal, nyomdakészlettel, matricákkal, csokitojás helyett műanyag csoki formájú játékkal, ceruzával, színezővel töltik meg. Ezzel a megoldással tehát az ételallergiával élő gyerekek valóban kevesebb édességet és cukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, ami valójában egyáltalán nem hátrány.
Rajcsik Enikő szerint az ajándékok ilyen arányú elosztását mindenkinek érdemes megfontolni. A hirtelen nagy mennyiségben bevitt cukor hatására a gyerekek egész nap túlpöröghetnek, este is nehezen alszanak el, az alvásuk is nyugtalanabb lehet. Egyáltalán nem teszünk tehát jót, ha túlzott mennyiségben ajándékozunk édességeket, majd hagyjuk őket korlátlan mennyiségben elfogyasztani.
„Óhatatlan, hogy a családi összejöveteleken is több az édesség ebben az időszakban, de nem is kell túl szigorú szabályokat bevezetni. Arra ügyeljünk, hogy ne a főétkezések helyett, hanem például tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyasszák. A nap többi részében pedig lassú felszívódású, magas rosttartalmú ételekkel ellensúlyozzuk a nassolás hirtelen vércukorszintemelő hatását. Teljes kiőrlésű kenyér, vagy cukormentes keksz, zabkása, köretként köles, vagy zöldségek segíthetnek elkerülni a vércukorszint ingadozását.”
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.
Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.