Mire figyeljen, ha asztmával sportol?

Mire figyeljen, ha asztmával sportol?

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2023.11.16 13:09

Asztmásan sem kell lemondania a rendszeres testedzés jótékony hatásairól! Mozgással nem csak az erőnlét fejleszthető, de a tünetek erőssége és gyakorisága is csökkenthető, az életminőség javítható.

Az elhízás rontja az asztmás tüneteket

Az asztma krónikus, vagyis nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Ehhez azonban a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos az életmódbeli tényezők szerepe is: például a dohányzás elhagyása és a testmozgás. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az elhízás jelentős mértékben rontja az asztmás beteg állapotát: növeli a nehézlégzés, az asztmás roham kialakulásának kockázatát. A betegek többsége azonban az asztma diagnózisa és a szükséges gyógyszeres kezelés megkezdését követően sem végez rendszeres testedzést annak ellenére, hogy a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó elhízás negatív hatását a gyakorlat és több vizsgálat is igazolja.

Online Bejelentkezés

Dr. Potecz Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A sport kedvező hatásai

Az asztmás betegségnek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek. Közös vonásuk a légutak krónikus gyulladásával járó állapot, ami miatt több beteg tapasztal fizikai terhelésre jelentkező légzési nehezítettséget az edzések során. A mai terápiás lehetőségek mellett azonban az asztmás betegek is sportolhatnak, és kell is, hogy mozogjanak az életminőségük és munkaképességük megőrzéséért – hangsúlyozza a főorvosnő. A testmozgás nem csak a túlsúly elkerülésében segít: hatására nő az állóképesség, javulhatnak a légzésfunkciós értékek is.

A szükséges gyógyszerek beállítása

Az asztmás beteg esetében egyaránt figyelembe kell vennünk a fizikai aktivitás hatására jelentkező rohamok lehetőségét és a por, parlagfű, egyéb allergének hatására fellépő nehézlégzés kockázatát. Megfelelő kontroll, egyénre szabott gyógykezelés és a belégző készülékek helyes használata mellett azonban nyugodtan sportolhat a beteg. Ha a beteg jelzi, hogy szeretne rendszeresen sportolni, akkor megbeszéljük az ehhez szükséges teendőket – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Egyeztetjük, hogy az edzések előtt, alatt és után szükséges-e, és ha igen, akkor milyen gyógyszereket használnia, hogy a fizikai terhelésre esetleg jelentkező tüneteket megelőzze. Edzések előtt fontos a bemelegítés, a fokozatos terhelés. Ha úgy érzi, hogy a tünetei erősödnek, akkor tartson pihenőt, megbeszéljük, hogy ilyen esetben milyen gyógyszerekkel enyhítheti a panaszait. Fontos, hogy az időjárási viszonyokat figyelembe véve eddzen! Az asztmás tünetek hideg levegő, magas légszennyezettség, pollenek hatására rosszabbodhatnak, ezért ilyenkor érdemes a benti, edzőtermi edzést választani.

Ajánlott sportok

Általánosságban elmondható, hogy asztmások számára elsősorban az úszás ajánlott. Javasoltak még az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást - inkább statikus sportágak, mint a vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, judo, vagy súlyemelés. Röplabda, lovagolás, sportlövészet szintén űzhető, a kerékpározás – különösen magas pollenkoncentráció esetén – megfontolandó. Azonban itt is figyelembe kell venni az egyéni tüneteket, esetleg egyéb betegségeket, emiatt a sportág megválasztása is személyre szabott.

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Világosan elmondott mindent

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK