Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.08 17:42

Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak.

Gluténmentes sör

Az alkoholok között közismert, hogy a sör gabonaalapú, hiszen a „folyékony kenyér” legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica vagy ezek keveréke is. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyeknek kizárólag jelölten gluténmentes sört szabad fogyasztaniuk .

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A növekvő igényeket kiszolgálva az utóbbi években több gluténmentes sör is megjelent az áruházak mentes részlegének polcain, ezek közül válasszunk gluténérzékenyként.

Glutént tartalmazó alkoholok

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma legfeljebb 20mg/kg. A gabonapárlatok a desztilláció során elérik ezt az értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak annak ellenére, hogy gabonából készülnek – magyarázza Drégely Anikó. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az egyéni érzékenység kérdését, vagyis azt, hogy egyéntől függően a szervezet rosszul reagálhat erre a minimális gluténtartalomra is, különösen, ha egy este alatt esetleg több is fogy belőle.

 

Fentiek miatt gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. Bizonyos alkoholos italok pontos összetevőit pedig nem ismerjük a titkos receptúrák miatt – például gyógynövényes alkoholos italok – ezeket ezért inkább ne fogyasszuk.

Alkoholok, amiket gluténérzékenyként fogyaszthatunk

Szerencsére bőven akad azért választék a gluténmentes oldalon is, így GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila. A felsorolt alapanyagok felhasználásával készült koktélok – például Margarita vagy Mojito - fogyaszthatók gluténmentes diétában is, ám a koktélok kapcsán mindig érdemes az itallapról és pincértől érdeklődni a pontos összetevőkről.

Természetesen a gluténmentesség mellett, alkoholfogyasztás során a mértéket is tartsuk szem előtt!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kommunikáció

     Tetszett: Sárdi doktornő tudása, kommunikációja, hogy elegendő magyarázatot fűzött mindenhez. 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK