Az újévi fogadalmak nyomán januárban többen jelentős változásokat hajtanak végre az étkezési szokásaik terén. A karácsonyi túlevés következményeit méregtelenítő kúrákkal, drasztikus diétákkal igyekeznek kompenzálni.
Az ünnepi időszakban a szokásosnál zsírosabb, cukrosabb fogásokat fogyasztuk és általában is többet eszünk, a hétköznapokhoz képest. A januárt ezért sokan néhány plusz kilóval, és megviselt gyomor-és bélrendszerrel indítják, sokan szenvednek puffadástól, gyomorégéstől. Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy drasztikus diétával, méregtelenítéssel helyrehozni az egyensúlyt. Dr. Németh Alíz azonban elmondta, hogy az emberi szervezetnek nincsen szüksége méregtelenítésre, orvosi szemmel ez nem értelmezhető, hiszen nincsenek olyan melléktermékek, amelyeket ilyen módon lehet eltávolítani a fiziológiás útja helyett.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
„A természetes méregtelenítést a máj végzi. A hashajtás segítségével végzett salaktalanításnak folyadék, ásványi anyagok, vitaminok eltávozását is eredményezi, ezért ezt semmi esetre sem javasoljuk. Székrekedés, puffadás esetén egy-egy hasható kúra okoz megkönnyebbülést, de semmikép sem jelent gyógymódot. Divatos formája a fogyókúrának, bár a tisztítókúrák alkalmazása után nem egyszer falási rohamok törnek a betegre, amik éppen ellenkezőleg, hízást okoznak. A beöntések, irrigálások kedvező hatását szakirodalmi adatok sem támasztják alá, ugyanakkor nem veszélytelenek, mert járhat a vastagbél perforációjával, nyálkahártya sérülésével, vérzéssel is.”
A szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy időszakos drasztikus diéták helyett a tartós életmódváltás jelent megoldást, nincs ez másként az ünnep utáni időszakban és az újévi fogyásra vonatkozó fogadalmak kapcsán sem. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy az ünnepek utáni rossz közérzetet okozó panaszok és az egész szervezet általános egészségi állapota szempontjából lényeges a bélflóra helyreállítása, melyhez a mikrobiom diéta módszerét hívhatjuk segítségül.
„A mikrobiom a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége, ezek többsége a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Kb. 2000 baktériumfaj található az emberi vastagbélben, amelyek szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, immunrendszer működésében. A mikrobiom összetétel minden ember sajátja. Ennek az ökoszisztémának a megbomlása vezethet különféle betegségek kialakuláshoz. „A halál a bélben lakozik”, ezt már évszázadokkal ezelőtt is sejtették, azonban csak néhány évtizede kezdjük látni, hogy ez mennyire igaz.”
- az idegrendszer működésére (bél-agy tengely),
- szerepe van a migrén,
- az elhízás,
- szív-érrendszeri betegségek,
- cukorbetegség,
- inzulinrezisztencia,
- zsírmáj,
- gyulladásos bélbetegségek,
- allergiák,
- immunbetegségek,
- IBS kialakulásában.
A bél mikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Az állati eredetű zsírokban gazdag étrend mellett epét toleráló baktériumtörzsek szaporodásának kedvez. A stressz, kevés rost, antibiotikum szedés, gyorsan felszívódó szénhidrátok, negatívan befolyásolják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyát megbonthatják tartósítószerek, bélrendszer motilitási zavarai, bakteriális és vírusfertőzések.
„A rostdús táplálkozás hatására olyan anyagokkal etetjük a bélbaktériumokat, amelyek a bélfal folytonosságát megvédik, energiát szolgáltatnak. Ha nem jut a mikrobiom őket tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztő-bél szindróma alakulhat ki.”
Ha a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor javasolt a kivizsgálás! Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak – például kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), vagy laktóz intolerancia – amelyek orvosi kezelést igényelnek.
Rendelés típusa:
További véleményekA Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.