Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.06.13 12:34

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az allergének kései bevezetése kockázatos lehet

-Dr. Gideon Lack – gyermekorvos, allergológus és kutató – kérdőjelezte meg elsőként azt a hagyományos nézetet, miszerint az allergiát okozó élelmiszerek kerülése a hozzátáplálás korai szakaszában, megakadályozza az ételallergia kialakulását. Dr. Lacknak ugyanis feltűnt, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidó gyermekek között tízszer magasabb volt a mogyoróallergia, mint az Izraelben nevelkedett gyermekek körében. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy Izraelben már hét hónapos kortól kapnak mogyorótartalmú ételeket a gyermekek, míg az Egyesült Királyságban egy éves korukig várnak ennek az allergénnek a bevezetésével. A kutatóban felmerült, hogy a mogyoróallergia megelőzésének kulcsa talán épp a korai fogyasztás lehet. Randomizált, kontrollált vizsgálatai később bizonyították, hogy világszerte évente akár több százezer új mogyoróallergia előzhető meg azzal, ha a nagy kockázatnak kitett (súlyos ekcémával és/vagy tojásallergiával élő) gyermekeket minél hamarabb megismertetjük a mogyoróval – mondja dr. Moric Krisztina.

A mogyoró bevezetésével kapcsolatos hazai ajánlások

-Hazánkban 2019-ben született meg az EMMI 0-12 hónapos csecsemők táplálásáról szóló új hazaiCsecsemő hozzátáplálás mogyoróval szakmai irányelve. Ezek szerint egészséges csecsemők esetében a potenciálisan allergizáló ételek, így a földimogyoró bevezetésének is, a többi szilárd táplálékhoz hasonlóan kell megtörténnie a baba 5-6 hónapos korától – ismerteti dr. Moric Krisztina. Az allergén ételek kínálásakor figyelni kell arra, hogy az adagok csak fokozatosan emelhetőek, a félrenyelés, fulladás veszélye miatt pedig nem kaphatnak a gyermekek egész mogyorót és higítatlan mogyoróvajat (a lágy mogyoróvajat vízzel vagy pürésített gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet adni). A hozzátáplálás szabályai szerint a csecsemő a szoptatás után kínálható meg az új étellel, és egyszerre csak egy étel kerülhet bevezetésre. Ez különösen fontos az allergizáló ételek bevezetésekor, hogy a szülő felismerhesse az esetleges allergiás reakciókat. Magas allergiarizikójú csecsemőknél is elkezdhető az allergén ételek adása a betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől), ez esetben azonban feltétlenül egyeztessünk allergológus vagy gyermek gasztroenterológus szakemberrel, aki felméri a földimogyoró-allergia pontos kockázatát, és iránymutatást ad, hogy mikor vezessük be a gyermek étrendjébe ezt az allergént.

Milyen tünetei vannak a földimogyoró allergiának?

-Az allergiás reakció a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül fellép, és az enyhébb reakcióktól (néhány kiütés a száj körül, illetve az arcon) a súlyosabb reakciókig (hányás, ajakduzzanat, bőrszín megváltozása, légszomj, nehézlégzés) terjedhet. Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, vagy súlyos tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! – javasolja a doktornő.

Összefoglalva

Az allergén ételek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt elhalasztásuk fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. A mogyoró betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adható, de figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kapjon belőle a baba egyszerre nagyobb mennyiséget. Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek
Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK