A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
-Dr. Gideon Lack – gyermekorvos, allergológus és kutató – kérdőjelezte meg elsőként azt a hagyományos nézetet, miszerint az allergiát okozó élelmiszerek kerülése a hozzátáplálás korai szakaszában, megakadályozza az ételallergia kialakulását. Dr. Lacknak ugyanis feltűnt, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidó gyermekek között tízszer magasabb volt a mogyoróallergia, mint az Izraelben nevelkedett gyermekek körében. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy Izraelben már hét hónapos kortól kapnak mogyorótartalmú ételeket a gyermekek, míg az Egyesült Királyságban egy éves korukig várnak ennek az allergénnek a bevezetésével. A kutatóban felmerült, hogy a mogyoróallergia megelőzésének kulcsa talán épp a korai fogyasztás lehet. Randomizált, kontrollált vizsgálatai később bizonyították, hogy világszerte évente akár több százezer új mogyoróallergia előzhető meg azzal, ha a nagy kockázatnak kitett (súlyos ekcémával és/vagy tojásallergiával élő) gyermekeket minél hamarabb megismertetjük a mogyoróval – mondja dr. Moric Krisztina.
-Hazánkban 2019-ben született meg az EMMI 0-12 hónapos csecsemők táplálásáról szóló új hazai szakmai irányelve. Ezek szerint egészséges csecsemők esetében a potenciálisan allergizáló ételek, így a földimogyoró bevezetésének is, a többi szilárd táplálékhoz hasonlóan kell megtörténnie a baba 5-6 hónapos korától – ismerteti dr. Moric Krisztina. Az allergén ételek kínálásakor figyelni kell arra, hogy az adagok csak fokozatosan emelhetőek, a félrenyelés, fulladás veszélye miatt pedig nem kaphatnak a gyermekek egész mogyorót és higítatlan mogyoróvajat (a lágy mogyoróvajat vízzel vagy pürésített gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet adni). A hozzátáplálás szabályai szerint a csecsemő a szoptatás után kínálható meg az új étellel, és egyszerre csak egy étel kerülhet bevezetésre. Ez különösen fontos az allergizáló ételek bevezetésekor, hogy a szülő felismerhesse az esetleges allergiás reakciókat. Magas allergiarizikójú csecsemőknél is elkezdhető az allergén ételek adása a betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől), ez esetben azonban feltétlenül egyeztessünk allergológus vagy gyermek gasztroenterológus szakemberrel, aki felméri a földimogyoró-allergia pontos kockázatát, és iránymutatást ad, hogy mikor vezessük be a gyermek étrendjébe ezt az allergént.
-Az allergiás reakció a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül fellép, és az enyhébb reakcióktól (néhány kiütés a száj körül, illetve az arcon) a súlyosabb reakciókig (hányás, ajakduzzanat, bőrszín megváltozása, légszomj, nehézlégzés) terjedhet. Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, vagy súlyos tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! – javasolja a doktornő.
Az allergén ételek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt elhalasztásuk fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. A mogyoró betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adható, de figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kapjon belőle a baba egyszerre nagyobb mennyiséget. Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
További véleményekGyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.