A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
-Dr. Gideon Lack – gyermekorvos, allergológus és kutató – kérdőjelezte meg elsőként azt a hagyományos nézetet, miszerint az allergiát okozó élelmiszerek kerülése a hozzátáplálás korai szakaszában, megakadályozza az ételallergia kialakulását. Dr. Lacknak ugyanis feltűnt, hogy az Egyesült Királyságban élő zsidó gyermekek között tízszer magasabb volt a mogyoróallergia, mint az Izraelben nevelkedett gyermekek körében. Úgy vélte, ennek az lehet az oka, hogy Izraelben már hét hónapos kortól kapnak mogyorótartalmú ételeket a gyermekek, míg az Egyesült Királyságban egy éves korukig várnak ennek az allergénnek a bevezetésével. A kutatóban felmerült, hogy a mogyoróallergia megelőzésének kulcsa talán épp a korai fogyasztás lehet. Randomizált, kontrollált vizsgálatai később bizonyították, hogy világszerte évente akár több százezer új mogyoróallergia előzhető meg azzal, ha a nagy kockázatnak kitett (súlyos ekcémával és/vagy tojásallergiával élő) gyermekeket minél hamarabb megismertetjük a mogyoróval – mondja dr. Moric Krisztina.
-Hazánkban 2019-ben született meg az EMMI 0-12 hónapos csecsemők táplálásáról szóló új hazai szakmai irányelve. Ezek szerint egészséges csecsemők esetében a potenciálisan allergizáló ételek, így a földimogyoró bevezetésének is, a többi szilárd táplálékhoz hasonlóan kell megtörténnie a baba 5-6 hónapos korától – ismerteti dr. Moric Krisztina. Az allergén ételek kínálásakor figyelni kell arra, hogy az adagok csak fokozatosan emelhetőek, a félrenyelés, fulladás veszélye miatt pedig nem kaphatnak a gyermekek egész mogyorót és higítatlan mogyoróvajat (a lágy mogyoróvajat vízzel vagy pürésített gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet adni). A hozzátáplálás szabályai szerint a csecsemő a szoptatás után kínálható meg az új étellel, és egyszerre csak egy étel kerülhet bevezetésre. Ez különösen fontos az allergizáló ételek bevezetésekor, hogy a szülő felismerhesse az esetleges allergiás reakciókat. Magas allergiarizikójú csecsemőknél is elkezdhető az allergén ételek adása a betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől), ez esetben azonban feltétlenül egyeztessünk allergológus vagy gyermek gasztroenterológus szakemberrel, aki felméri a földimogyoró-allergia pontos kockázatát, és iránymutatást ad, hogy mikor vezessük be a gyermek étrendjébe ezt az allergént.
-Az allergiás reakció a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül fellép, és az enyhébb reakcióktól (néhány kiütés a száj körül, illetve az arcon) a súlyosabb reakciókig (hányás, ajakduzzanat, bőrszín megváltozása, légszomj, nehézlégzés) terjedhet. Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, vagy súlyos tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! – javasolja a doktornő.
Az allergén ételek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt elhalasztásuk fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. A mogyoró betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adható, de figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne kapjon belőle a baba egyszerre nagyobb mennyiséget. Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
RENDELÉSE ÁTMENETILEG NEM ELÉRHETŐ!
További véleményekAbszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.