Mikortól adhatunk mézet gyerekeknek?

Mikortól adhatunk mézet gyerekeknek?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2020.02.19 07:51

A mézeskalács az ünnepi menü fontos része, ám az édesanyákban gyakran felmerül a kérdés, vajon adhatnak-e a népszerű karácsonyi édességből gyermeküknek? Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa segít eligazodni ebben a kérdésben.

Kórokozó a mézben

A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Az izomgörcsöket és izombénulást okozó baktériumot a méz mellett többek közt a talajtól nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok, kolbász és hurkák is tartalmazhatják.

Ezek a cikkek is érdekelhetik 

A gyerekek fejletlen immunrendszere

A kisgyermekek értelen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a Clostridium botulinum nevű kórokozók a szervezetükbe jutnak, a bélben elszaporodnak és erős méreganyagot termelnek. A bél nyálkahártyán ez a méreganyag a szervezetbe jut és a már említett súlyos tüneteket váltja ki.

Hány éves kortól biztonságos a méz gyerekeknek?

Az immunrendszer érése miatt a szakemberek csak 1 éves kor után javasolják a méz bevezetését a gyermek étrendjébe.

„Egy évnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek esetében tehát kerüljük a méz hozzáadásával készült sütemények fogyasztását, és ne adjunk mézes teát sem, semmi olyasmit, ami mézet tartalmaz. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek. Megfelelő nyomáson és a megadott ideig, 120fokon történő hőkezelés hatására a Clostridium baktériumok elpusztulnak.”

Mézeskalács recept méz nélkül

mézeskalács méz nélkülA Mentes Receptek blogon található recept alapján finom glutén-, laktóz- és cukormentes mézeskalácsot készíthetünk, méz nélkül, az alábbi hozzávalókból:
- 80 g cirokliszt
- 80 g gesztenyeliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 2 db „S” méretű tojás
- 40 g vaj (laktózmentes)
- 40 g xilit
- 20 g eritrit
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- + liszt a nyújtáshoz
A recept elkészítésének leírása, az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://mentesrecept.blog.hu/2016/12/21/mezeskalacs_keksz_sutipecsettel

 

Téma szakértői

Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Potecz Györgyi

Dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

holisztikus dietetikus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!
22 hónapos kislányomnál tapasztaltam orrfolyást vízpart közelében, eddig két alkalommal (egyszer Bodron parton, egyszer tengerpart közelében kb 2 órás lefolyással). Plitvicei nyaralásnál a hajóúton apró piros pöttyök jelentek meg a szeme körül és beduzzadt, de ekkor nátha nem jelentkezett. Az út előtt mogyorót ehetett minimális mértékben. Ajánlott az allergiavizsgálat? Ha igen, melyik típus? Gyakran van fülgyulladása is. Válaszát előre is köszönöm, Víg Edit

Kedves Édesanya!

22 hónapos gyermeknél légúti és táplálék allergénekre egyaránt végezhető vérszérumból allergia vizsgálat.

Üdvözlet

Dr. Polgár Marianne
gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK