A mézeskalács az ünnepi menü fontos része, ám az édesanyákban gyakran felmerül a kérdés, vajon adhatnak-e a népszerű karácsonyi édességből gyermeküknek? Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa segít eligazodni ebben a kérdésben.
A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Az izomgörcsöket és izombénulást okozó baktériumot a méz mellett többek közt a talajtól nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok, kolbász és hurkák is tartalmazhatják.
Ezek a cikkek is érdekelhetik |
A kisgyermekek értelen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a Clostridium botulinum nevű kórokozók a szervezetükbe jutnak, a bélben elszaporodnak és erős méreganyagot termelnek. A bél nyálkahártyán ez a méreganyag a szervezetbe jut és a már említett súlyos tüneteket váltja ki.
Az immunrendszer érése miatt a szakemberek csak 1 éves kor után javasolják a méz bevezetését a gyermek étrendjébe.
„Egy évnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek esetében tehát kerüljük a méz hozzáadásával készült sütemények fogyasztását, és ne adjunk mézes teát sem, semmi olyasmit, ami mézet tartalmaz. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek. Megfelelő nyomáson és a megadott ideig, 120fokon történő hőkezelés hatására a Clostridium baktériumok elpusztulnak.”
A Mentes Receptek blogon található recept alapján finom glutén-, laktóz- és cukormentes mézeskalácsot készíthetünk, méz nélkül, az alábbi hozzávalókból:
- 80 g cirokliszt
- 80 g gesztenyeliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 2 db „S” méretű tojás
- 40 g vaj (laktózmentes)
- 40 g xilit
- 20 g eritrit
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- + liszt a nyújtáshoz
A recept elkészítésének leírása, az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://mentesrecept.blog.hu/2016/12/21/mezeskalacs_keksz_sutipecsettel
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.