Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.06 15:46
Egy napokban közölt vizsgálat alapján a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon, a 4 és 6 hónapos kor közötti időszakra esik.

Kutatók szerint ugyanis minél korábban találkozik a szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. Megkérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát, hogy ő mit tanácsol a szülőknek.

tojás allergiaA Journal of the American Medical Association folyóirat közlése szerint, kutatók 146 korábbi tanulmány eredményeit összegezve azt találták, hogy a tojás esetében az étel korai bevezetésével csökkenteni lehet az allergia kialakulásának kockázatát. Közleményükben „mérsékelt bizonyossággal” állítják, hogy a tojás 4 és 6 hónapos kor közötti bevezetése ilyen pozitív hatásokkal járhat, ám azt is hozzáteszik, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlást felülírják.

Az anyatej véd az allergia ellen

Hazánkban a tej és a tojás a leggyakoribb étel-allergének, de gyakran okoz még panaszokat a liszttartalmú ételek bevezetését követően a glutén is. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy az új tudományos ajánlások a különböző élelmiszerek korai bevezetésekor az anyatej prevenciós hatására építenek, ezért a lényeg, hogy lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Nem biztos, hogy jó a korai bevezetés

Az ételek korábbi időpontban történő bevezetése már a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán is felmerült. Feltételezték, hogy a lisztérzékenység, a cöliákia kialakulásának veszélye így csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már cöliákiás beteg. Sajnos ezt az elvégzett vizsgálatok nem támasztották alá, így a jelenlegi ajánlás szerint a glutén bevezetésének időpontja nem különbözik egyéb táplálékoktól, 4-12 hónapos kor között adható. A másik gyakori étel-allergén, a tehéntej fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél vashiányos vérszegénységet, asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert. Italként pedig még egy éves kor után is a vassal és vitaminokkal dúsított gyermektejek fogyasztása ajánlott.

Először a sárgája, később a fehérje

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a hazai ajánlások a tojás fogyasztását sem siettetik, 8 hónapos kor után javasolják bevezetni a babák étrendjébe. Ez az időpont allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.

Mikor gondoljunk tojás allergiára?

Az allergia kialakulásának esélye különösen azokban a családokban magas, ahol egyik, vagy mindkét szülő érintett az allergiás betegségek valamilyen típusától, legyen akár légúti, táplálék, bőr vagy egyéb allergia. Fontos tehát, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a gyermek étrendjébe, így ha tünetei jelentkeznek, akkor jó eséllyel be tudjuk azonosítani a kiváltó okot. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára. Kezeléséhez tojásmentes diétára van szükség, de jó hír, hogy a gyermekek többsége 3-4 éves korára kinövi a tojásallergiát.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

gasztroenterológus, hepatológus
Dr. Pálffy Márta

Dr. Pálffy Márta

allergológus, csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Kedves Eveklin!



Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK