Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.02.12 18:20

A légi közlekedés jelentős szorongást okoz az ételallergiával küzdő utasok, különösen a földimogyoró-allergiában szenvedők körében. Milyen megelőző intézkedéseket érdemes tenni a földimogyoró-allergiában szenvedő utasoknak a repülés során? – dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész-allergológus, klinikai immunológus, az Allergiaközpont munkatársának tanácsai az érintetteknek.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Földimogyoró-allergiával a repülőút is kockázatos lehet

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóiratban nemrégiben közölt tanulmány szerint, az allergiás reakciók a kereskedelmi utasszállító repülőgépek fedélzetén előforduló egészségügyi problémák 2-4 százalékát teszik ki. Mivel a globális utasforgalom 2024-re eléri a 9,4 millárd utast, ezért a szisztémás allergiás reakciók számának növekedése is várható lesz a repülőutakon, amire a légitársaságoknak és az érintett utasoknak is fel kell készülniük.

Az ételallergiák közül is ki kell emelni a földimogyoró-allergiát, hiszen ez képes akár belélegezve is komoly tüneteket, életveszélyes anafilaxiát kiváltani, ami a repülőgép zárt fedélzetén veszélyt jelenthet – jelezte dr. Moric Krisztina, aki kiemelte, hogy a földimogyoró-allergiások esetében is a legfontosabb teendő, hogy az utazás idején is csökkentsék annak kockázatát, hogy allergént tartalmazó ételt fogyasszanak.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen további óvintézkedést érdemes megfontolni egy repülőút kapcsán?

Mielőtt lefoglalja repülőjegyét

  • Konzultáljon kezelőorvosával!

Ossza meg vele az utazással kapcsolatos aggályait, és kérjen tanácsot a megelőző tennivalókról! Készítsenek kezelőtervet arra az esetre, ha véletlenül érintkezésbe kerül a földimogyoróval. Ha szükséges, kérjen orvosi igazolást arról, hogy gyógyszereit, valamint saját allergénmentes ételeit kézi poggyászában felvihesse magával a gépre (bizonyos légitársaságok a honlapjukról letölthető formanyomtatvány kitöltését kérik).

  • Tanulmányozza alaposan a légitársaság allergénekkel kapcsolatos utazási szabályzatát!

A földimogyoró-allergiával a légitársaságok kiemelten foglalkoznak. Vannak olyan társaságok, ahol a fedélzetre lépés előtt tudatni kell az allergia tényét, így fel tudják hívni a többi utas figyelmét arra, hogy ne fogyasszanak földimogyoró-tartalmú ételeket. Bizonyos légitársaságok nem tartanak csomagolt mogyorót a fedélzeten, ám a felszolgált ételek nyomokban tartalmazhatnak allergént; és van, ahol az italok mellé földimogyorót kapnak az utasok ropogtatnivaló gyanánt.

 

  • Értesítse előre a légitársaságot, hogy mogyoróallergiája van! Ha bizonytalan lenne az utazással kapcsolatban, egyeztessen telefonon is!

 

  • Vigye magával a fedélzetre saját allergiagyógyszereit!

A diagnosztizált ételallergiások számára az orvos felírja az életmentő epinefrin injekciót, amelyre akkor leszVigye magával a fedélzetre saját ételét! szükség, ha allergént tartalmazó ételt fogyasztanak. Az injekciót tartsa az eredeti – az ön nevével is ellátott – csomagolásában, és utazás előtt ne felejtse el ellenőrizni a készítmény lejárati idejét! Ha szükséges, írasson fel új gyógyszert! A repülőútra vigyen magával legalább kettő autoinjektort, aminek a használatát gyakorolja be az utazás előtt!

Erre figyeljen az utazás napján

  • Legyen minden kéznél!

Ne felejtse el magával vinni a fedélzetre a gyógyszereit, orvosa igazolását és az aláírt sürgősségi intézkedési tervét!

 

  • Beszállás előtt jelezze a személyzetnek a mogyoróallergia tényét!

 

  • Tisztítsa meg az ülést és a környező területet!

A tálcaasztalt, kapcsolókat és hívógombokat, valamint a karfákat is érdemes fertőtlenítőszeres törlőkendővel áttörölni.

 

  • Kerülje a légitársaság által biztosított párnákat, takarókat! Fontolja meg saját takaró, kispárna vagy ülésvédő használatát!

 

  • Tájékoztassa az ön körül ülő utastársakat, és lehetőség szerint kérjen bejelentést a személyzettől, amelyben felhívják a többi utas figyelmét arra, hogy mellőzzék a földimogyoró tartalmú ételek fogyasztását a repülés során.

 

  • Csomagolja be az ételt!

Vigyen magával szalvétát az asztal letakarásához, vagy használjon papírtányérokat!

Útravalóul

A földimogyoró-allergia esetén gyakori a súlyos allergiás reakció, de nem mindenkinél – hangsúlyozta a doktornő, aki elmondta, hogy a komponens alapú vizsgálattal azt is kideríthetjük, hogy a földimogyoró melyik összetevőjére vagyunk allergiásak, és ez milyen kockázattal jár számunkra.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK