Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.01.05 14:55

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

Eltérő kiváltó okok

Az allergiás reakciót fehérjék okozzák, allergia esetén az immunrendszer is érintett. Az intolerancia nem fehérjékre váltódik ki, hanem leginkább cukrokra, illetve létezik a hisztamin intolerancia jelensége is. A legismertebb a laktóz intolerancia, vagyis tejcukor érzékenység.

Felnőttek között az ételintolerancia gyakoribb

Felnőttkorban az ételallergiák gyakorisága 2% körüli. Ezek jelentős részét az étel-pollen keresztreakciók teszik ki. Ennek során, ha a beteg allergiás valamelyik növény pollenjére, akkor bizonyos ételek fogyasztása szájüregi tüneteket – ajakviszketést, bizsergést, égő érzést a szájüregben - okozhat nála. A valódi ételallergia pl. tejre, tojásra tehát még ennél is kisebb arányban fordul elő, az érintetteknél viszont nem felnőttkorban alakul ki a betegség, hanem már gyermekkorban megjelennek a tünetek. Azok az évek múlásával az esetek több, mint 90%-ában megszűnnek. Ennél jóval gyakoribb a laktózintolerancia, mely a felnőtt korú lakosság 20-30%-át érinti.

Ételallergia kivizsgálása

Az allergia bőrpróbával, vagy vérvizsgálattal mutatható ki, melynek során az IgE ellenanyagot határozzák meg. Az IgE specifikus, tehát az eredmény alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy melyik az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza.

Ételintolerancia kivizsgálása

Ezzel szemben intolerancia esetén nem vérvizsgálat történik, hanem ún. hidrogén kilégzéses teszt. Ennek során egy készülékbe kell befújni a levegőt, ami analizálja az összetételét. Ha bizonyos szint fölé emelkedik a kilélegzett hidrogén mennyisége, akkor az pozitivitást jelent.

Speciális eset: a cöliákia

Allergiateszttel vizsgálható a hasfájás oka.A gluténérzékenység, másnéven cöliákia genetikusan meghatározott. Első tünetei már csecsemőkortól kezdve, a gluténtartalmú ételek bevezetését követően jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak felnőttkorban okoz komolyabb tüneteket, amelyek alapján diagnosztizálásra kerül. Az autoimmun gluténérzékenység kivizsgálása teljesen más módon történik, az allergia tesztek és az ún. IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok nem alkalmasak a kimutatására.

Bélnyálkahártya károsodás

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a hasi panaszok hátterében nemcsak bizonyos ételek fogyasztása állhat. Már önmagában a rendszeres étkezés, a tudatosan megválasztott alapanyagok is közre játszhatnak abban, amikor valamilyen diéta hatására a beteg állapota javul. Emellett nagyon gyakoriak, már gyerekek körében is kialakulhatnak gyulladásos bélbetegségek, de a Helicobacter pylori fertőzés és a SIBO néven ismert kontaminált vékonybél szindróma is okozhat hasi tüneteket. A bélnyálkahártya károsodhat antibiotikum kúra miatt is, ilyenkor átmeneti laktóz érzékenység is kialakulhat. A károsodott bélnyálkahártya miatt romlik a tápanyagok felszívódása, ilyenkor több élelmiszer fogyasztása is gondot okozhat, ám a hiba nem az adott étel összetevőben keresendő, hanem a bélnyálkahártya sérült állapotában.

Melyik tesztet válasszam?

Ha valakinek az étkezésekkel összefüggő panaszai – hasfájás, haspuffadás, hasmenés – jelentkeznek, akkor javasolt első körben gasztroenterológus orvossal konzultálni. Azt ugyanis, hogy melyik a megfelelő teszt, a szakember tudja megállapítani, az alapos kikérdezésünk után. A tünetek jellege, jelentkezésének ideje, egyéb betegségeink és szedett gyógyszereink, de még a családban előforduló betegségek is lényeges információt adnak ennek meghatározásához. Ha tehát nem szeretnénk felesleges vizsgálatokat végeztetni és szükségtelen megszorításokat bevezetni az étrendünkben, akkor kövessük az orvos javaslatait a tüneteink hátterében álló okok felderítéséhez.

Nem csak gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat

Az eddig felsorolt tünetek mellett lényeges megemlíteni, hogy nem csak a hasi panaszok vihetik gasztroenterológushoz a beteget. A hisztamin intolerancia többek között kipirulást, csalánkiütést és fejfájást is okozhat. Ha ezek a panaszok rendszeresen étkezésekhez köthetően jelentkeznek, érdemes erre is gyanakodni. Ekkor bőrgyógyász, vagy ideggyógyász bevonására is szükség lehet a kivizsgálás során.

 

Dr. Hidvégi Edit végezetül felhívja a figyelmet egy nagyon fontos dologra. Ha arra gyanakszunk, hogy az étkezéssel összefüggő panaszainkat valamelyik konkrét élelmiszer vagy összetevő okozza, kivizsgálás előtt ne kezdjünk el diétázni, mert ez befolyásolhatja a vizsgálatok eredményét.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek. A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?
- semmilyen tejterméket nem ehet,
- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,
- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,
- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,
- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,
- kinőheti-e,
- tartós betegségnek minősül-e,
- aerius szedése indokolt-e,
- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.
Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó

-

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

Az alábbiakban igyekszem részletesen válaszolni kérdéseire. Azonban, mivel azt írta, hogy eddig semmilyen tünete nem volt kisfiának a tejtől, úgy gondolom, a továbbiakban is nyugodtan fogyaszthatja a tejet és tejtermékeket is.



Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek.


IgE-t, vagy IgG-t vizsgáltak a vérből?


A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?

A tejfehérje több alcsoportból áll, ezek ennek a megnevezései.

- semmilyen tejterméket nem ehet,

Ha valóban allergiás lenne a tejre, akkor nem fogyaszthatna tejterméket sem

- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,

még nyomokban sem

- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,

nem

- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,

a kalciumot kellene pótolni

- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,

kapható szójatej, szója tejföl, tofu

- kinőheti-e,

a tejérzékenység 0-3 éves kor közötti betegség, utána a gyermekek több, mint 90%-a kinövi (ezért kétlem, hogy minden előzetes tünet nélkül 5 évesen válna valaki tejérzékennyé!)

- tartós betegségnek minősül-e,

ha terheléssel igazolható a valódi tejérzékenység, akkor családi pótlék szempontjából igen, egyébként mint írtam, kinőhető

- aerius szedése indokolt-e,

ha nincs tünete, akkor nem

- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.

Nekem van gasztroenterológiai szakvizsgám és étel-allergiából PhD fokozatom, amennyiben szükségét érzik, személyesen szakrendelésemen keressenek meg és készséggel adok további tanácsot.

Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó


Kedves Ildikó!
Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD


-
--
Allergiaközpont
1015 Budapest, Ostrom u 16.
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu
telefon: +36 30 6319309
a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK