Még mindig másnapos? Lehet, hogy hisztamin-érzékenysége van!

Még mindig másnapos? Lehet, hogy hisztamin-érzékenysége van!

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2018.01.16 21:22

Valahányszor megiszom, akár csak egy kis mennyiségű bort is, irracionálisan komoly másnapos tüneteim lesznek. Az ünnepi időszakomat is végig kísérte a hányinger, migrén, hasfájás és rosszullét. Ha a fenti mondatok ismerősen csengenek, dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának sorai magyarázatot adhatnak a zavaró tünetekre.

A hisztamin-érzékenység tünetei

Még mindig másnapos? Lehet, hogy hisztamin-érzékenysége van!Ha valakinél lecsökken a diamino-oxidáz ( DAO) nevű enzim termelése, akkor a szervezete nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, emiatt különböző tünetei jelentkeznek. Az említett fejfájás, migrén és hasi panaszok mellett légúti – orrfolyás, tüsszögés – és bőrtünetek – kiütés, ödéma, viszketés – is gyakran előfordulnak, de szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás is jelentkezhet.

Bor, dió, savanyú káposzta

Az ünnepi időszakban azért is nő a tünetek erőssége és gyakorisága, mert a hagyományos menüsor nagyon sok hisztaminban gazdag összetevőt tartalmaz. A bor és a pezsgő mellett a halkészítmények, a dió, a savanyú káposzta, a paradicsom, a csokoládé és az érlelt sajtok hisztamin tartalma is nagyon magas. Az elfogyasztott étel mennyisége jelentősen befolyásolja a tünetek súlyosságát.

Emiatt lett egyre rosszabbul

A hisztamin-érzékenység eltérő súlyosságú tüneteket okoz az érintetteknél. Ez attól függ ugyanis, hogy kinél milyen mértékben csökkent le a DAO enzim termelődése. Akinél jelentősen csökkent, vagy csak alig termelődik, ők érzik magukat a legrosszabbul az ünnepi időszak végére.

Jövőre már nem kell szenvednie

A hisztamin-érzékenység vérből végzett vizsgálattal igazolható, a DAO enzim szintje mérhető. Ha bebizonyosodik, hogy ez okozza a panaszokat, diétázni kell, a magas hisztamin tartalmú ételeket a beteg nem fogyaszthatja – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A diagnózissal együtt a beteg megkapja a listát ezekről az ételekről, illetve dietetikus segítségét is érdemes igénybe venni az új étrend összeállításához. A diéta betartásával a tünetek is megszűnnek. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem vagyunk biztosak az adott étel összetevőiben, ilyenkor, vagy ha nagyon nem szeretnénk lemondani egy-egy kedvenc fogásunkról, akkor van lehetőség a DAO enzim pótlására. A tablettát étkezés előtt kell bevenni, így megelőzhetjük a kellemetlen tünetek kialakulását.

Téma szakértői

Dr. Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet

gasztroenterológus, belgyógyász,
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
Hauser Péterné Gyöngyi

Hauser Péterné Gyöngyi

egészségügyi asszisztens

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék Önöknél a DAO teszt elvégzéséről, illetve általánosságban és röviden a hisztamin intolerancia tüneteiről. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy az intoleranciára jellemző-e a krónikus restriktív légszomj (ami mögött egyéb -pulmonológiai/gasztroenterológiai/fül-orr-gégészeti-pszichés kórokok- nem igazolhatóak), poszt nazális szindróma és az allergiás orrnyálkahártya livid duzzanata; valamint a javasolt alacsony hisztaminos kvázi paleo diétát pozitív teszt esetében egész életében tartani kell-e szigorúan, vagy idővel visszavezehetőek lesznek bizonyos élelmiszerek? Köszönöm kitüntető válaszukat! Üdvözlettel; Igor

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Igor !

Tünetei hátterében inkább idült orrmelléküreg gyulladás állhat, de a diagnózis csak vizsgálat alapján állítható fel.
Weboldalunkon részletes információt talál a hisztamin intolerancia tüneteiről.

https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia

Amennyiben az intolerancia fennáll, átmeneti diéta is csökkentheti a tüneteket. A panaszok mértéke függ az aktuális DAO enzim szinttől és az étrendtől.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK